НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
„МОРСКИ ВЕСТНИК“ ПОДКРЕПЯ ПОЗИЦИЯТА НА КАПИТАН І РАНГ
КАМЕН КУКУРОВ ОТНОСНО „ИЗЯВАТА“ НА ПЕТЪР СТОЯНОВИЧ
ПО БНТ

В предаването на БНТ „Денят започва с Георги Любенов“, излъчено на 07.05.2022 г., гостуващият Петър Стоянович си позволи да изрече няколко безпардонни глупости по отношение професионализма на българските военни моряци:
„… Ами че ние имаме една фрегата! … Която като купихме едно време не можеха да й загасят двигателя! От тогавашния министър на войната го знам, извинявайте, не си измислям нищо! Тази, белгийската, дето я купихме, се оказа, че нещо не сме платили и не са ни казали как да го изключваме… После … с греблата - на док! То така, не знам, смешно звучи, ама е така. Накъде сме тръгнали ние? … Едно време, като имахме подводница „Слава“ … Един път я извадиха на някакво учение и тя потъна пред пристанището… Ама сериозно, едвам я извадиха. Не помня кога беше - преди двадесетина - двадесет и пет години“.
Каква беше реакцията на Министерството на отбраната? Разбираемо, тя бе във възможно най-дипломатичен тон:
Позиция
Относно интервю на г-н Петър Стоянович в предаването на БНТ „Денят започва с Георги Любенов“, излъчено на 07.05.2022 г., в което се засяга темата за способностите на Българската армия и отчитайки чл. 5 и чл. 10 от Закона за радиото и телевизията, Министерството на отбраната счита, че в сериозно актуално предаване следва да се избягват внушения, характерни за телевизионна комедия. В дните, когато българският военнослужещ изпълнява своя труден дълг към Родината, изречените думи в ефира на БНТ уронват авторитета на Българската армия и се приемат като обида към хората, на които обществото ни винаги разчита.
Българската армия има своите затруднения, но това не означава, че тя не изпълнява конституционните си задължения и поетите съюзнически ангажименти.
Напомняме, че културата е важен елемент във формирането и в изграждането на бойния дух на военнослужещия, но дискутирането на въпроси, свързани с армията и засягащи националната сигурност, изискват висока морална отговорност!“
https://www.mod.bg/bg/
08.05.2022
Каква бе позицията на подводничаря капитан І ранг Камен Кукуров - началник на Щаба на ВМС:
„Аз съм капитан І ранг Камен Кукуров - началник на Щаба на Военноморските сили на Р. България. Аз съм бивш командир на Дивизион за подводни операции, бивш командир на Дивизион подводници, бивш командир на подводница „Слава“. С пълната отговорност на всички командни длъжности, които съм заемал, заявявам че за 35 години офицерска служба във Военноморските ни сили по-отвратителни и по-нагли лъжи, изречени от г-н Петър Стоянович в студиото на БНТ „Денят започва с Георги Любенов“ не съм чувал!
Давам срок от една седмица на г-н Петър Стоянович да събере, ако може, смелост и доблест и да се извини от ефира на БНТ на хилядите, отдали най-хубавите години от живота си на служба на Отечеството и на Военния ни флот! В противен случай ще заведа гражданско дело срещу г-н Стоянович за лъжа, подигравка и уронване престижа на Българската армия! И го уверявам, че няма да съм единствен!
Часовникът тиктака, г-н Петър Стоянович! Чакам!“
https://www.facebook.com/kamen.kukurov/videos/366666805493088

Благодарение на публикацията на сайта https://otbrana.com/ получихме новината, че Петър Стоянович е направил не съвсем успешен опит да се извини и то не по ефира на БНТ, а с писмо до Пресцентъра на Министерството на отбраната:
Какво написа Петър Стоянович?
„До Пресцентъра на МО
Дами и господа,
В предаването на БНТ от 7 май 2022 г. явно грешно осведомен за последните развития около подводницата „Слава“ на ВМС, направих изявление, че същата е потопена поради старост. Както научих впоследствие, това е невярно и след изваждането й от строя, същата била стационирана във Варна.
Съжалявам, че с експресивния хумористичен стил на моите коментари по повод трудностите на българските въоръжени сили съм дал основание на представители на командването и личния състав на въоръжените ни сили да се почувстват засегнати, каквото в никаква степен не е било намерението ми.
Като още веднъж поднасям извиненията си на всички онези, които са се почувствали обидени от изявлението ми, бих искал да вярвам, че всички споделяме виждането, че БА и ВМС, в частност, се нуждаят спешно от достатъчно и модерно въоръжение, за да могат да изпълняват свойствените си задачи в 21 век.
София, 8 май 2022 г.
Подпис ... Петър Стоянович

Коментарът на https://otbrana.com/ е следният:
„Това не е първата реакция от Българската армия по повод думи на Петър Стоянович. В началото на февруари т.г. началникът на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов изпрати следното становище до генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, продуцентите на предаването „Денят започва с Георги Любенов“ и до самия Георги Любенов: „Коментарите на г-н Петър Стоянович за Военното училище, чиито наследник сега е Националният военен университет „Васил Левски“, са обида за институцията и за всички офицери в Българската армия. Г-н Стоянович, не прави чест на един историк, още по-малко на човек, който е бил ангажиран с управлението на държавата ни, да говори неподготвен и по този начин да обезсмисля труда на командирите и преподавателите във Военния университет, а и да лишава от бъдеще курсантите, които са избрали тежката професия на офицери.

Не за първи път Петър Стоянович плюе по Българската армия в ефира на „Денят започва“ (БНТ).
Последното плаване на подводницата „Слава“ бе на 21 декември 2010 г. под флага на тогавашния командир ВМС контраадмирал (по-късно вицеадмирал) Пламен Манушев. И тогава, за учудване на Петър Стоянович, тя не само се потопи, но и изплава в диферентовъчния полигон, който пък наистина е недалече от изхода на Пристанище Варна. Снимка матрос Андрей КАМЕНОВ.
Капитан І ранг Камен Кукуров.
Неуспешният опит за извинение на Петър Стоянович.
Подготовка на „Слава“ за отплаване. Архив на „Морски вестник“.
„Слава“ в открито море. Снимка Валентин ГЕОРГИЕВ.
НВУ не „бълва“ кадри, а подготвя бъдещите офицери за Българската армия. Недопустимо и неетично е човек, който не познава в детайли дейността на институцията, да я коментира, оценява и осъжда. Кадрите, които Националният военен университет „Васил Левски“ обучава и възпитава, получават 100 % реализация. Те са винаги желан партньор в общи учения и мисии на НАТО.
Кампанията за следващата учебна година започна и през следващите няколко месеца младите българи ще трябва да направят един от най-сериозните избори в живота си. По какъв начин подобни изявления мотивират зрелостниците да избират българското образование? Още повече, че самият Вие сте университетски преподавател и би трябвало да сте пример за тези, които идват след вас.
От години Българската армия е в ситуация на некомплект.
Като нация имаме нужда от обединение и мотивация, не от подобни необмислени и неподкрепени с факти изказвания, които допълнително разделят и противопоставят нацията ни.
Историята на Националния военен университет „Васил Левски” започва още през 1878 г. и е най-старото военноучебно заведение в страната ни. Негови началници са били видни български офицери и генерали. Освен това негови випускници са заемали и заемат важни държавни постове. Тази история, която е пълна с героизъм и поводи за гордост, ни дава правото да заявим категорично, че не приемаме оценката на г-н Петър Стоянович.“
Като че ли напоследък за много хора е удоволствие да хулят войската ни. И то недостатъчно информирано. Хубавото е, че действащите командири вече не мълчат. За втори пореден път и Пресцентърът на МО реагира. Преди две седмици по повод информация в някои медии, че НАТО подозира генерал от ВВС в руски шпионаж, намесвайки името на командира на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Николай Русев директорът на дирекция „Връзки с обществеността и протокол“ на Министерството на отбраната Митко Димитров, който посочи: „Появилата се информация категорично не отговаря на истината и цели да опетни името не само на един български висш офицер, но и на Военновъздушните ни сили. Въоръжените сили, в това число и ВВС, имат необходимост от подкрепа за изпълнение на конституционните им задължения.
Призоваваме обществото да се информира от надеждни източници на информация и по категоричен начин да се противопостави на опитите за дезинформация чрез игнориране на интернет и печатни издания, разпространяващи фалшиви новини.“
По повод коментара на Петър Стоянович за подводницата „Слава“ „завряха“ и социалните мрежи. Общественото мнение беше еднозначно. В този смисъл е добре, че извинението дойде сравнително бързо. Макар че капитан I ранг Кукуров поиска това да стане от ефира на БНТ“.
https://otbrana.com/


„Морски вестник“ изцяло подкрепя позицията на капитан І ранг Камен Кукуров и не приема витиеватото изявление на Петър Стоянович като искрено извинение. Ако за „Слава“ е бил погрешно информиран, нали е бил информиран лично от „министъра на войната“ (такава длъжност в България няма от десетилетия!) за първата фрегата, която закупихме от белгийците? Защо в „извинението“ си „забравя“ за нея? Можем само да добавим, че прави изключително неприятно впечатление лигаво-подмазващото сервилно поведение към госта на предаването, подкрепено също с некомпетентност, на водещия Георги Любенов. Но това е проблем на ръководството на БНТ. Да се надяваме, че най-после тази институция ще бъде оглавена от сериозен, авторитетен и уважаван медиен специалист. И патриот! Такива у нас, слава Богу, все още има!