НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ВРЕМЕТО
Преди доста години публикувах в е-Морски вестник филипика за мерзостите, които се леят от телевизионния екран и, с извинение, от българските медии (
11 октомври 2013 г. Медиаторско). Там ставаше дума за телевизионното предаване на покойния Тодор Колев „Как ще ги стигнем“, в което гостуваше Иван Стоянович - младши. Бог да го прости и него, писател и кинокритик, баща на господин ексминистъра на културата Петър Стоянович. Той изпя на живо една популярна през тридесетте години на миналия вестник булевардна песничка, само два стиха са, дано редакторът на „Морски вестник“ се съгласи пак да ги публикува.
(1)……………………………..
(2)Ебем ти власт и управия
Ебем ти ред, законност, свобода
Ебем ти тази скотска орисия
В наща шибана страна!
А сега специално се обръщам към капитан І ранг Камен Кукуров, който се е почувствал лично засегнат от думите на Петър Стоянович (
9 май 2022 г. „Морски вестник“ подкрепя позицията на капитан І ранг Камен Кукуров относно „изявата“ на Петър Стоянович по БНТ), казани в не знам какво телевизионно предаване за нефелния ни, според него, флот. Капитан Кукуров иска извинение, иначе щял да се жалва. На кого ще се жалвате, джанъм, при тази скотска орисия, ред и управия!? В първото стихче на онази песничка много на място е казано „Ебем ти времето развратно …“ Тези момичета и момчета, които безсменно ни възпитават по кабеларките, всичките до един са от сой. Като е казал Петърчо, че на фрегатата не са знаели как да угасят двигателя - значи е вярно. Пред един популярен журналист той беше казал още: „На много хора съм теглил по една майна, мога да ви извадя албум“. Вие, началникът на щаба на Флота, на кого сте обидени, на този образ безподобен ли? Нима ще се сринете до неговото ниво, я му теглете една майна!
Бай ЯНКО, от отвъдното

В българския език има много начини да кажеш на някого да върви на майната си. В „Морски вестник“ фаворит е този вариант, публикуван в нашия предшественик вестник „Маяк“ през 1969 г. Въпреки всичко, г-н Петър Стоянович е образован човек, ще разбере тънкия ни намек.