НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ЧЕНГЕНЕ ИСКЕЛЕСИ ВЪРХУ КАРТАТА НА ЖАН НИКОЛА БЕЛЕН ОТ 1772 ГОДИНА
За първи път Ченгене искелеси, скеля (пристанище) и селище в южния край на Бургаския залив, се споменава от френският картограф Жан Никола Белен (1703-1772). В пътеписа си от 1738 г. той пише: 
„Заливът Ворос има дълбочина около 12 левги в посока Изток-Запад, при 3,5 - 4 левги ширина. Турците го наричат просто Ворос. В древността той се е казвал Анхиалос. Малката рекичка, която се влива в дъното му, се казва Нисус. Тук в старо време се е намирала Аполония Магна.
Има много места в този залив, където може да се пристане както на южния, така и на северния бряг.
На 5 левги западно (от Созопол) има едно място, наречено Ченгене скеля. Това е един кей (пристанище), защото това е значението на думата „скеля“, т. е. място за приставане на кораби, морско място за търговия. Оттук идва обичаят всички градове в държавата на Великия султан, които се занимават с морска търговия, да се наричат „Скеля“.
Селото (Ченгене скеля) се намира върху ивица земя с форма на език (вдаден в морето). Точно срещу него има малък остров („Света Анастасия“). Пристанът се намира западно от носа. Той е доста добър, с дълбочина 10 - 12 разтега до самия бряг и така да се каже е защитен от всички ветрове. Съвсем наблизо има една малка рекичка, която би могла да бъде античната Аргианус.
Пристанището е често посещавано. Тук се транспортира желязо от Босна и тютюн от Сяр (Серес), като смятат, че е по-удобно оттук, отколкото през Бяло море. Има един хан - голяма покрита сграда. Това е сградата на митницата, удобна за търговците.
Мястото носи името на чигианците (циганите). Така се наричат скитниците, на които ние казваме египетски бохеми. И понеже тук има цигански колиби, по тях е наречено Циганско пристанище. В Турция има много цигани, които се движат на тълпи по селата и градовете. Те носят дайрета, под звуците на които танцуват по улиците и пътищата, като водят със себе си мечки и кози, дресирани да правят разни номера. Циганите нямат никаква религия. Мъжете само се преструват на мохамедани.
На три левги по-нататък се намира селото Пургас или Бургас, което не е голямо, въпреки че е пристанище на железни мини, намиращи се при Самоков. Освен това оттук се изнася тютюн и зърно“*.
През 1772 г. Жан Никола Белен публикува картата „Намалена карта на Черно море, съставена за нуждите на корабите на краля по заповед на М. дьо Бойн**, държавен секретар на департамента на военноморския флот“. На картата е представено и Ченгене скеле, с формата „Skelesi”***.

* Елена Тодорова. Неизвестно френско описание на западния черноморски бряг от 1738 г. // Известия на Народния музей - Варна, кн. 23/38, 1987, с. 132-151.
** Маркиз дьо Бойн (Пиер Етиен Буржоа дьо Бойн, 1718-1783), държавен секретар на флота на крал Луи XV.
*** Carte rеduite de la Mer Noire dressеe pour le service des vaisseaux du roy par ordre de M. de Boynes, secrеtaire d'еtat ayant le dеpartement de la marine / par le Sr Bellin; Croisey sculp. 1772.

Анастас АНГЕЛОВ

Отсечка от картата на Жан Никола Белен „Carte rеduite de la Mer Noire” от 1772 година.