НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
С ТОПОВНИ САЛЮТИ, КОНЦЕРТ И ДЕМОНСТРАЦИЯ НА
АРМЕЙСКО ВЪОРЪЖЕНИЕ ВОЕННОМОРСКИЯТ МУЗЕЙ СЕ
ВКЛЮЧВА В „НОЩТА НА МУЗЕИТЕ“

На 14 май (събота) от 18:00 до 23:30 ч. с вход свободен и специална програма Военноморският музей се включва в Европейската инициатива „Нощ на музеите“.
Наред с постоянната вътрешна и външна експозиция, както и кораб-музей „Дръзки“, посетителите ще имат възможност да разгледат и най-новата изложба „Защитници на българските брегове“, посветена на 110-ата годишнина от Балканската война.
Нощта ще бъде открита със специален топовен салют от средновековно корабно оръдие, който ще се повтаря на всеки кръгъл час. За доброто настроение на посетителите ще се погрижи Представителният духов оркестър на Военноморските сили, които ще изнесат концерт. Всеки, който желае да се научи да връзва здрави моряшки възли, може да го направи в „Училището за моряци“, а най-любопитните ще се запознаят отблизо с армейското въоръжение, снаряжението и униформите на българите през вековете.
За първи път Военноморският музей се включи в инициативата „Нощ на музеите“ преди десет години - през 2012 г.

ПРОГРАМА
18:00 - 23:30 ч. - Вход свободен за постоянната експозиция и временната изложба „Защитници на българските брегове“.
18:00 - 19:00 ч. - Концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили.
18:00 ч. - 22:00 ч. - На всеки кръгъл час топовни залпове от средновековно корабно оръдие, възпроизведен от Клуб миноносец „Дръзки“. 
18:00 - 23:00 ч.  - Демонстрация на армейското въоръжение, снаряжението и униформите на българите през вековете с Клуб миноносец „Дръзки“.
19:00 - 22:00 ч. - „Училище за моряци“ - как се връзват морски възли?

Снимките са от първото издание на „Нощ на музеите“ във Военноморския музей през 2012 г. Снимки Атанас ПАНАЙОТОВ