НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ПИСМО ДО „МОРСКИ ВЕСТНИК“: КАКВО ЗНАЕМ ЗА
МОТОРНИЯ КОРАБ „ДРЯНОВО“?

В редакцията на „Морски вестник“ получихме интересно писмо от г-жа Надя Кабакчиева. В него тя поиска повече информация за моторния кораб „Дряново“: „Става дума за престоя ми на кораба ДРЯНОВО през есента на 1974 г. Тогава бях журналистка, сега се занимавам с книгоиздаване. Мен и още един колега ни командироваха да пътуваме с кораба, който трябваше да бъде натоварен с помощ от Българския червен кръст. Пристигнахме на пристанище Бургас с колегата и видяхме един красив кораб като от приказките. Оказа се, че е правен в Испания, всичко вътре бе в дърворезба, моряци и капитан ни посрещнаха радушно, и ние веднага се почувствахме част от това голямо семейство. Налагаше се да изчакаме товара на БЧК, моряците до един бяха интелигентни момчета, знаещи езици, възпитани. Капитанът, мисля тогава около 60 годишен, не се разделяше с вечно димящата си луличка и с усмивка ръководеше екипажа. Стана така, че имахме разговор с капитана, и се оказа, че този разговор спаси живота ми. След време отидох до Бургас да благодаря на всички и да почерпя. Каква е темата на този важен разговор няма да издавам сега, тъй като подготвям за публикация книга. Ако някой си спомни нещо, това ще е ценно за мен, също каква е съдбата на хората, капитана и кораба“.

Скица General Arrangement на еднотипните кораби „Дряново“ и „Трявна“.
Единствената снимка на SLITAN (по-късно AMETHYST, още по-късно „Дряново“), която открихме в интернет: https://skipshistorie.net/
Моторният кораб „Трявна“ в Пристанище Бургас, 1973 г. Фонд „Българска фотография“ на Държавен архив Бургас.
Какво знаем за „Дряново“? На 13 октомври 1966 г. в Сингапур екипаж на Параходство БМФ приема закупеният от BULET State Economic Enterprise, Varna, моторен кораб „Аметист” (AMETHYST, от 22 януари 1970 г., в Параходство БМФ, е преименуван на „Дряново”). Корабът е построен в Euskalduna, Olaveaga, Испания, през 1962 г. (Yard No: 166) като SLITAN (ІМО 5332109). Спуснат е на вода на 20 февруари 1962 г., а е предаден на първия си собственик: Skibs A/S Karlander, Fredrikstad, Норвегия, през ноември с.г. Първи капитан на „Дряново” е к.д.п. Петко Ташев, а първи главен механик - Никола Пеев.
Дължината на „Дряново“ е 74,73 м, широчината - 10,70 м, височината от кила до топа на мачтата - 23,08 м. Газенето на кораба при пълен товар е: 3,55 м (open shelterdeck), 5,00 м (closed shelterdeck). Товароподемност: 983 т (open shelterdeck), 1880 т (closed shelterdeck). Далечина на плаване: 8000 морски мили. Люковите закрития са тип „МакГрегор“. Екипаж: 25 души (при получаването на кораба). Кабините на екипажа през зимата се отопляват с водно отопление, а през лятото разполагат с климатици за въздушно охлаждане. „Дряново“ разполага с три товарни хамбара и с един хладилен хамбар, в който могат да пренасят до 70 куб. м. различни продукти. В хладилния хамбар се поддържа постоянна температура от минус 18 градуса по Целзий от три хладилни компресора.
Главният двигател е дизелов - MAN GV 30/45, произведен в Аугсбург, Нюрнберг, ФРГ. Газова турбина MAN C 6-9/632 осигурява необходимия турбонадув. Максимална скорост - 12 възла. Радиолокационната станция Atlas - 220 Rautheda е с радиус на действие 50 морски мили.
„Дряново“ е изведен от експлоатация на 28 декември 1978 г. През 1979 г. е продаден на компанията Mare Transit Inc. и регистриран под флага на Панама с името BLACK SEA. Фактическият собственик е от Турция - Mehmet Guveli Ogullari Ayhan ve Kayahn Kol. Sti., Istanbul, Turkey. На 28 ноември 1979 г., при много лошо време, BLACK SEA потъва недалече от Босфора, на 6 мили от турския черноморски фар Kilyos. Корабът е изпълнявал рейс от румънското пристанище Галац до турското Гебзе с пълен товар от азотни торове. Загиват всичките 16 члена на екипажа.
„Дряново“ е еднотипен с приетия на 28 юни 1966 г. в Сингапур моторен кораб „Аквамарин” (AQUAMARINE - IMO 5331947, закупен също от ДТП „Булет”). Първият капитан на кораба е Янчо Перчемлиев, а първи главен механик - Григор Григоров. В състава на Параходство БМФ плава под името „Трявна”. Изведен е от експлоатация през 1978 г., когато е предаден за вторични суровини на режището пред Шабла.
На 14 април 2010 г. в сайта Пан.бг бе публикуван следният спомен на флотски ветеран: „Трявна“/ „Аквамарин“ беше еднотипен с „Дряново“/ „Аметист“, който 1971 или 72 на ремонта в Риека изгоря. Пожарът започна от МО, където избухна бутилка с кислород. Загинаха двама души от екипажа и мисля, че и хърватинът, който е работил с оксижена. Тъй като кораба нямаше смисъл да се ремонтира, документите му бяха дадени на „Трявна“ и тя стана „Дряново“. Не зная точно кой са нарязали през 1976 г. До последно капитан на „Дряново“ беше Каракольо, нисък, пълничък, по-старите моряци го помнят с малкото му моторче, от което не слизаше“ (https://airgroup2000.com/).
От цялата тази информация приемам за истина само последното изречение, а останалата част оставям без коментар. Г-жа Надя Кабакчиева също потвърди описанието на капитана. И оставям финала на тази публикация отворен, с надеждата, че ще се намерят читатели на „Морски вестник“, които да продължат темата.
Атанас ПАНАЙОТОВ