НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ЯПОНСКИЯТ ПОСЛАНИК НАПРАВИ ПЪРВА ВИЗИТА НА
ВВМУ „Н. Й. ВАПЦАРОВ“

Посланикът на Япония в България - Н. Пр. Хироши Нaрахира, направи първа визита на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. По време на посещението си във флотската Алма матер японският посланик се запозна с многобройните прояви на сътрудничеството между Висшето военноморско училище и японската държава.
Началникът на ВВМУ флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, представи дейностите и проектите, по които работи Училището. От презентацията Н. Пр. Хироши Нарахира научи за сертификата, който ВВМУ има от Министерството на земята, инфраструктурата, транспорта и туризма в Япония, благодарение на който кадрите, завършили Морско училище, могат да плават под японски флаг без допълнителни обучения и курсове. Посочено бе и наличието на K-Line академията в Морско училище за повишаване на професионалната квалификация, изградена с подкрепата на японската компания „Кавасаки Кисен Кайша“ (K-Line).
Японският посланик остана приятно изненадан, след като научи и за двамата „Доктор хонорис кауза“ на ВВМУ от Япония. Това са г-н Йоичи Хасегава, работил за развитието на компанията „Тайо Нипон Кисен Къмпани“ (TNKC), част от групата на K-Line, като дъщерна компания за корабен мениджмънт, и г-н Коджи Секимидзу - генерален секретар на Международната морска организация (IMO) в периода 2012 - 2015 г. Н. Пр. Хироши Нарахира разказа за дългогодишното си приятелство с г-н Секимидзу. След като разгледа част от учебно-материалната база, посланикът посети парка на Морското училище, за да види дървото, засадено от Коджи Секимидзу в качеството му на „Доктор хонорис кауза“ на ВВМУ. По традиция носителите на почетното звание засаждат дърво в парка на Училището.
Росица КОЛЕВА