НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ОСТРОВ СВЕТА АНАСТАСИЯ ВЪРХУ КАРТА НА ФРАНЧЕСКО ГИЗОЛФИ ОТ 1560 ГОДИНА
Картата на Франческо Гизолфи (Francesco Ghisolfi, 1533-1560) „Черно море“ е от „Atlas nautique du monde”, създаден около 1560 г. Атласът се съхранява в библиотеката Хънтингтън (The Huntington Library, Art Museum, and Botanical Gardens, San Marino, California).
Атласът е изработен от Франческо Гизолфи от Генуа, майстор на глобуси, атласи и морски карти. Той е с размери 410 x 277 мм, и съдържа 14 пергаментни листа с 11 карти. Картата „Черно море“ е с рамка от стилизирани акантови листа в златисто, ограничена с черен кант. Картата е украсена с компасна роза (от която излизат 32 черни, червени и зелени линии за основните посоки) и винетки на градове.
Атласите на Гизолфи не са били предназначени за практическа употреба. Картата на Черно море вероятно е била изработена за сватбата на Франческо I Медичи, дук на Тоскана (Francesco de' Medici, 1541-1587) и Йоана Австрийска (Giovanna d'Austria, 1547-1578) през 1565 г.; на гърба на атласа е изобразен гербът на Медичите, наложен върху герба на Австрия.
На картата на Франческо Гизолфи в Бургаския залив, между Месембрия и Созопол, е нанесен и остров Света Анастасия. С червени надписи са отбелязани по значимите градове (Месембрия е отбелязана в черно, Созопол в червено). Със знак „+“ са нанесени добрите котвени стоянки.
Анастас АНГЕЛОВ

Картата на Франческо Гизолфи (Francesco Ghisolfi, 1533-1560) „Черно море“ е от „Atlas nautique du monde”, създаден около 1560 г.
Отсечка от картата на Франческо Гизолфи „Черно море“, около 1560 г. В Бургаския залив е нанесен остров Света Анастасия.
Отсечка от картата на Франческо Гизолфи „Черно море“, около 1560 г. Копие от атласа се съхранява във френската национална библиотека „Галика“ (Bibliothеque nationale de France, dеpartement Cartes et plans, CPL GE FF-14411 (RES)).