НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
На фокус:
ДЕЙНОСТТА НА СДРУЖЕНИЕ „МОРСКИ СГОВОР“ И
НА НАРОДНОТО ЧИТАЛИЩЕ „БРАТЯ
МИЛАДИНОВЦИ - СТРУГА - РИБАРСКО СЕЛИЩЕ В
БУРГАС - 2020“

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в Бургаска област
От 16 до 18 юни т.г., по договореност с община Бургас и община Малко Търново, предстои посещение на ръководството и експертния състав на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ (НБКМ) в Бургаска област, съобщават от ГЕОПАН. В рамките на програмата на пътуващия семинар „Успешни практики за презентиране на световното културно наследство под егидата на ЮНЕСКО“ са предвидени посещения в регионалната библиотека „П. К. Яворов“ в Бургас, в „Рибарското селище“ и запознаване с работата на народното читалище „Братя Миладиновци - Струга - Рибарско селище в Бургас - 2020“. Дейността на сдружение „Морски сговор“ също ще бъде предмет на обсъждане с оглед подкрепа на проекта за придобиване на статут на селището като световно нематериално културно наследство под егидата на ЮНЕСКО.
Ще бъдат обсъдени и възможности за съвместни инициативи и проекти, подкрепящи развитието на „Рибарското селище“ в Бургас като значим културно исторически и етнографски център. В програмата е предвидено посещение на историческата местност „Петрова нива“ и разглеждане на първата експозиция „на открито“, посветена на „Картографския образ на Странджа през вековете“, в чието създаване Националната библиотека има значителен принос. В Странджа екипът на Националната библиотека ще бъде придружен от доц. д-р Диана Стоянова, ръководител на Международния югоизточен летен университет и д-р Стефан Пейков, президент на Международния търговски и културен център ГЕОПАН, Бургас.
Посещението ще продължи със запознаване с експозицията и научната библиотека на Историческия музей „Проф. Александър Фол“ в Малко Търново, работата на библиотеката на местното читалище и будещата интерес оригинална колекция от дарени книги на читалището с лични автографи от авторите.
Тридневното работно посещение на Националната библиотека ще завърши със запознаване с националния културен паметник - мегалитен комплекс „Мишкова нива“, проучен като обект по Програмата за научни изследвания на Странджанско-Сакарския край, осъществена под ръководството на световно известния български учен траколог проф. Александър Фол.

Рибарско селище „Ченгене скеле“ - Бургас. Снимка: БГНЕС. Източник: https://bnr.bg/varna/
Тракийски култов комплекс в м. Мишкова нива, който ще бъде посетен от участниците в пътуващия семинар на НБКМ. Куполната гробница-светилище през 1986 г. е обявена за археологически паметник на културата с национално значение. сн. Исторически музей „Проф. Ал. Фол“ - гр. Малко Търново.
Рибарското селище край Бургас в края на 80-те години на миналия век. Снимката е от архива на нашия предшественик сп. „Морски свят“ (1986 - 1992 г.).
Логото на Културно-туристическия комплекс „Ченгене скеле“ - Бургас. Източник:
https://www.facebook.com/chengeneskele/