НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
В СТАРИТЕ КАРТИ НЕСЕБЪР (МЕСЕМВРИЯ) Е ОТБЕЛЯЗАН С ЧЕРВЕНО
МАСТИЛО

На 20 юни т.г. в Несебър се открива 8-та Международна конференция по картография и ГИС, организирана от Българска картографска асоциация - национален представител в Международната картографска асоциация (ICA). Конференцията в Несебър е от значимите професионални форуми в сферата на геопространствените науки и тяхното приложение в практиката - не само в рамките на ЕС.
В подкрепа на конференцията и статута на красивия черноморски град - и неговата старинна част като Световно културно наследство под егидата на Юнеско, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, Община Несебър и Международния търговски и културен център - ГЕОПАН откриха изложба на стари карти от II век до наши дни. Те показват значението на Несебър (Месемврия) като един от културните и търговски центрове на Западното (Българското) черноморско крайбрежие. На старите карти често пъти Месемврия е изобразявана с червено мастило, което показва, че градът се намира под егида на суверен.
Идеята на организаторите на изложбата е да се продължи и поощри събирането на карти и архиви за града - Световно културно наследство, които се намират разпръснати по света.
В София са показани ценни карти за Несебър от колекции на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“,
Британската библиотека - Лондон, Библиотеката на Руската академия на науките - Санкт Петербург, Библиотеката на гражданския музей „Корер“ - Венеция, Библиотеката Томазо Корсини - Флоренция, Държавен архив - Венеция, Националната библиотека „Марчиана“ - Венеция, Френската национална библиотека „Галика“ - Париж, Саксонската библиотека - Дрезден, Военен архив - Виена и Държавната библиотека на Пруското културно наследство - Берлин. Представени са и карти от частните колекции на д-р Симеон Симов, Тоскана - Италия, Климент Атанасов - Бургас, Николай Гичев - Стара Загора, Георг Кайм, Берлин - Германия и Анастас Ангелов - Варна.
По повод на предстоящата картографска конференция в Несебър, организаторите на изложбата издадоха постер на английски език, с който заявяват своето намерение да я развиват като европейски културен проект от значение и за други градове членове на
Организацията на градовете на световно наследство.
Поради големия интерес към изложбата за Несебър, Националната библиотека в София ще представи експозицията на своята страница в мрежата.

Постер на изложбата „Несебър в картографски архиви и колекции“ II - XXI в., който се издава в лимитиран (колекционен) тираж от 100 бр. в чест на 8-та Международна конференция по картография и ГИС. Инициативата е на Пристанище Бургас ЕАД с изпълнителен директор Диян Димов и Сдружение „Черноморска Странджа“ с председател на УС инж. Петър Кънев, партньори в организацията на изложбата за Несебър.
Детайл Месемврия (Несебър) от Карта на Средиземно и Черно море на Хуан Мартинес, втора половина на XVI век, Национална библиотека - Париж с флага на българския владетел Иван Александър.