НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
И В РУМЪНИЯ ИМАТ ТОРПЕДНИ КАТЕРИ НА ПИЕДЕСТАЛ
Преди 45 години екипажът на българския стражеви кораб „Дръзки“ спасява в открито море бедстващ румънски торпеден катер
В „Морски вестник“ много пъти сме публикували материали, свързани с торпедните катери проект 123К („Комсомолец“), които са на въоръжение в нашите ВМС в периода от 1949 до 1985 г. Тогава, през 1985 г., от състава на Флота са изведени и последните бойни единици. За тези, които проявяват интерес към темата, припомняме част от публикациите:
19 април 2009 г. Кораби на постамент: Торпедният катер в Тутракан

10 септември 2014 г. Торпедният катер пред Военноморския музей и неговият събрат в Тутракан
20 януари 2015 г. Тъжно допълнение към историята на торпедния катер пред Военноморския музей
22 януари 2015 г. Минута мълчание за загиналия боцман
В крайна сметка, три катера останаха като музейни експонати (паметници): във Варна (от 1985 г. пред Военноморския музей), в Тутракан (от 4 септември 1984 г., като реплика на съветския бронекатер № 214) и в района на 10 бригада леки сили - Созопол. Третият бе нарязан за скрап от „добросъвестни“ чиновници след ликвидирането на бригадата на 28 май 2005 г. Любопитен факт от историята на „варненския

Торпедният катер, издигнат на постамент край Мангалия. Снимката е от дигиталния архив на „Морски вестник“.
Торпедният катер, издигнат на постамент в Румънската военноморска академия, денем. Снимката е направена на 28 май 2022 г. от курсант старшина І степен Димо САВОВ.
Торпедният катер, издигнат на постамент в Румънската военноморска академия, денем. Снимката е направена на 28 май 2022 г. от курсант старшина І степен Димо САВОВ.
Контраадмирал Константин Богданов. През март 1977 г. командваният от капитан ІІІ ранг Константин Богданов стражеви кораб „Дръзки“ спасява бедстващ в открито море през нощта румънски торпеден катер.
катер, е, че той е бил базиран последователно във Варна и в Созопол, а след това - във Видин, където е в състава на Граничния отряд на река Дунав.
Оказва се, че и в съседна Румъния имат торпедни катери на пиедестал. Единият от тях е издигнат край пътя, недалече от Мангалия, в малък парк, редом с торпедна тръба, реактивна бомбометна установка (РБУ) и др. военноморски аксесоари. Този катер е боядисан по същия начин, както е и нашият, пред Военноморския музей, или поне такъв е бил до 20 юли 2010 г., когато е направена снимката. Още тук се забелязва разликата между нашия (проект 123К) и румънския катер. И това е нормално, защото северните ни съседи са поставили на пиедестал (на две места) торпедни катери „Хучуан“ - развитие на съветския проект 183.
Това са торпедни катери с пълно водоизместване 45 тона (нашите 123К са с пълно водоизместване 20,5 тона), с които ВМС на Китай започва да попълва своите леки сили от 1968 г. Такива катери постъпват в състава на ВМС на Албания, Пакистан и Танзания. През 70-те години на миналия век Румъния купува лиценза за производството на катерите „Хучуан“ и строи за свои нужди 24 бойни единици. Това е причината в съвместните учения с нашите военни моряци румънските ВМС да участват обикновено с по два пъти повече от българските торпедни катери. А Китай произвежда около 200 катера от този проект.
„Хучуан“ е торпеден катер на подводни криле. На бака и на кърмата има по две двойни 14,5 мм картечници (нашите 123К са с по една двойна 14,5 мм картечница) и по два 533-мм торпедни апарата (нашите 123К са с по два 450 мм), разположени от ляво и от дясно на командната рубка. Отначало китайците купуват от Съветския съюз известно количество катери от проект 183, а след това купуват и лиценза за строителството му. Опитът от експлоатацията на тези катери им дава основание да направят свой, усъвършенстван проект на този катер. Те скъсяват дължината му с 3,5 метра, като запазват широчината му, а корпусът става метален (корпусът на 123К е от дуралуминий), докато при проект 183 е дървен. Заменят 25-мм автомати с картечници, а от четирите дизелови двигателя М-50Ф оставят три. Системата от две ниско потопени подводни криле (стартово крило и основно крило) от неръждаема стомана разполагат в носовата част на катера. Подобрена е и аеродинамиката на обводите на стоманения корпус. Така се постига газене във водоизместващ режим 3,6 м, а при движение с подводни криле - 1,0 м (нашите имат максимално газене от 1,2 м).
Много по-атрактивен от този край Мангалия изглежда торпедният катер, издигнат на постамент в Румънската военноморска академия „Мирча чел Батран“, Констанца. В това читателите ще се убедят сами.
И накрая, за „десерт“, ще припомня на читателите на „Морски вестник“ и една „българска следа“ в историята на румънските торпедни катери „Хучуан“. Преди 45 години, през март 1977 г., българският стражеви кораб „Дръзки“ с командир капитан ІІІ ранг (по-късно контраадмирал) Константин Богданов участва в съвместно учение на черноморските флоти на България, Румъния и Съветския съюз. По време на нощно плаване в тежки метеорологически условия на „Дръзки“ получават съобщение за бедстващ в открито море румънски торпеден катер. След четиричасово търсене катерът е открит в много тежко състояние - без ход и с потопена носова част. Капитан ІІІ ранг Богданов маневрира умело и се сближава с бедстващия плавателен съд. На палубата му скачат мичман Курти Андреев и старшина ІІ степен Симеон Монев. Те осигуряват буксировката на катера, който е докаран във Варна и след ремонта му тук се завръща на собствен ход в своята база.
По стечение на обстоятелствата, през есента на 1977 г. като млад лейтенант бях един месец на борда на „Дръзки“, преди да започна службата си на „Смели“. Разговарях с участници в тази спасителна акция. Повечето от тях бяха в недоумение от конструкцията на носовия палубен люк на румънския торпеден катер. Той се отварял не от към кърмата, а от към носа! Отворен в неподходящо време, той става опасен. И по този начин, при плаването нощно време, в тежки условия, и при постоянното заливане на палубата, се е наводнил носовият отсек, след получената сериозна повреда в машинното отделение. Ако те тогава са ме излъгали, сега и аз лъжа вас…
Атанас ПАНАЙОТОВ