НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ОСТРОВ СВЕТА АНАСТАСИЯ ВЪРХУ КАРТА НА ХУАН
ОЛИВА ОТ 1590 ГОДИНА

Италиaнският картограф Хуан Ричо Олива (Juan Riczo Oliva) е автор на морски карти и атласи. Той работи между 1580 и 1615 г. в Неапол, Месина, Малта, Ливорно и Марсилия. Картата „Източно Средиземноморие“ е първата в атлас (Portolan atlas) от 6 пергаментни листа. Картата е ориентирана с компасни рози, от която излизат 32 посоки. Най-важните пристанища и градове са маркирани в червено, а останалите имена на места в черно (в червено е отбелязан Месемврия). Копие от атласа се съхранява в библиотеката на американския Конгрес (Library of Congress)
https://www.loc.gov/item/2005634035/
Атласът на Хуан Ричо Олива има няколко издания. Един от тях, в 4 пергаментни листа, е издаден в Месина през 1592 г. Четвъртия лист представя Източното Средиземноморие, Черно и Азовско море. Върху първата страница на атласа е нанесено и името на автора: „Joan Oliva fecit in nobile urbe Messane, ano 1592“. Копие от атласа се съхранява в Морския музей в Барселона (Museu Maritim de Barcelona).
https://www.mmb.cat/en/colleccions/
На картата на Хуан Ричо Олива от 1590 г. в Бургаския залив, между Месембрия и Созопол, е нанесен в червено (без име) остров Света Анастасия. Със знак „+“ в залива са представени и най-добрите корабни стоянки. Една от тях е срещу „Ченгене скеле“ (Циганското пристанище).

Анастас АНГЕЛОВ

Карта „Eastern Mediterranean” (Източно Средиземноморие) от атласа на Хуан Олива: „Portolan atlas of five charts of the the European and African Coasts of the Mediterranean and Atlantic” (Портоланов атлас с пет карти на европейското и африканското крайбрежие на Средиземно море и Атлантическия океан), около 1590 г.
Отсечка от картата „Eastern Mediterranean” (Източно Средиземноморие) от атласа на Хуан Олива от 1592 г.