НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ПОСТАВЯТ БРОНЗОВА СТАТУЯ НА СТАРИЯ КАПИТАН НА
МОРСКАТА ГАРА ЗА ДЕНЯ ЗА ВАРНА

Статуя от бронз на стария капитан ще бъде поставена в района на Морската гара за Деня за Варна. Художественото оформление на Ансамбъла е поверено на скулптора Венцислав Марков. Откриването на статуята ще бъде на 15 август 2022 г. Композицията ще бъде висока около 1,60 м., (пропорционално на цял ръст 2,0 м), и разположена в десния ъгъл на една пейка. Старият Капитан ще бъде с капитанската си униформа и с нагръдните знаци на своята длъжност -  ромбът на завършил ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и знакът на „КДП“ (капитан далечно плаване), изработени детайлно. В двете си ръце ще държи бинокъл.
Инициатор е к.д.п. Борислав Георгиев Арнаудов, председател на УС на Фондация „Старият капитан разказва“. „През 2021 г. колеги и приятели  основахме организационен Комитет за създаването на скулптурен ансамбъл, който се казва „Последният мостик на Стария Капитан“, сподели авторът на идеята Борислав Арнаудов. Ансамбълът е максимално изчистен и представлява една пейка, на която е седнал в последната си несменяема морска вахта Старият Капитан. Персонажът ще бъде вперил взор в морето, на което е отдал целия си съзнателен живот и с което го свързва една безкрайна и дълбока любов. Самата пейка ще бъде изцяло метална и с дължина 2,0 метра. До пейката върху малък постамент върху земята ще бъде поставена  метална плоча със следното посвещение: „Последният мостик на Стария Капитан. Посветен на Вас, колеги!  И на всички вас, които обичате морето като нас. Фондация „Старият Капитан разказва“.
Нашият проект напълно ще се вписва в общия ансамбъл на средата - паркингът на Морската гара Варна. Смятам, че това е най-доброто място за посрещане на гостите на Варна от Стария Капитан. Корабоплаването и свързаните с него морски кадри са неделима част от визитката на нашия град и важна част от просперитета на родната ни икономика. Уверен съм, че морската ни столица заслужава своя символ“, отбеляза още авторът капитан Арнаудов.
Тел.: 088 8247076 Борислав АРНАУДОВ
E-mail: theoldcaptain52@gmail.com


От капитан Борислав АРНАУДОВ в „Морски вестник“:
24 май 2021 г. Силата на една вратовръзка (1881)
https://morskivestnik.com/compass/