НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ЛАЙНЕРЪТ AZAMARA ONWARD - НЯКОГА ВЪВ ВАРНА, А СЕГА В
КАВАЛА

Привечер на 1 август т.г. регистрираният под флага на Малта лайнер AZAMARA ONWARD IMO 9187887 отплава с безупречна маневра от пристанището на Кавала (Гърция) и се отправи на обиколка на островите в Егейско море. Днес сутринта лайнерът пристигна в друго гръцко пристанище - Солун.
Построеният през 1999 г. плаващ дворец вече е гостувал два пъти във Варна, но през 2010 г. - под името PACIFIC PRINCESS, и с други „одежди“:
11 август 2010 г. За един ден PACIFIC PRINCESS бе във Варна

16 септември 2010 г. Лайнерът PACIFIC PRINCESS гостува за ден на Морска гара Варна
За съжаление, в близко бъдеще не можем да очакваме посещение нито на AZAMARA ONWARD, нито на който и да е лайнер. Войната в Украйна още дълго време ще отдалечи маршрутите на круизните кораби от черноморските пристанища, в т.ч. и от нашите. Кой печели от това? Очевидно - гърците.

Фоторепортаж от Кавала на Пресиян ПАНАЙОТОВ

AZAMARA ONWARD маневрира самостоятелно при напускането на пристанището на Кавала. Както се вижда, влекачът присъства „протоколно“ и на почетно разстояние.
AZAMARA ONWARD постепенно набира скорост.
По същия начин лайнерът напусна и Морска гара Варна - до пресичането на входните фарове - само на заден ход, а след това - поворот и поемане на курс по фарватера.
Отплаващият AZAMARA ONWARD на фона на характерния за Кавала крайбрежен пейзаж.
10 август 2010 г. PACIFIC PRINCESS (по-късно AZAMARA ONWARD) напуска Пристанище Варна-изток.