НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ЗАГАДЪЧНИЯТ КОРАБ „9 СЕПТЕМВРИЙ” ПРОДЪЛЖАВА ДА Е ЗАГАДЪЧЕН
Пропуснахме умишлено датата 9 септември, за да не бъдем обвинени в излишни пристрастия към тази дата. Но повече от 10 години изминаха от публикацията в „Морски вестник“:
4 януари 2012 г. Загадъчният кораб „9 септемврий”
Тогава имаше немалко поддръжници на хипотезата, че на снимката е показан бутафорен кораб - макет за участие в манифестация. А истината е била буквално под носа ни! Но не съвсем… За какво става въпрос? В често критикуваното (не винаги коректно!) издание „История на българския Военноморски флот“ (ВИ, С., 1989 г., с. 197) срещаме следната информация: „През септември 1945 г. е изваден бивш хърватски 80-тонен миночистач, потънал северно от н. Калиакра, срещу с. Дуранкулак. В работата участват учебният кораб „Асен“, торпедоносецът „Строги“ и влекачът „В. Левски“. Миночистачът е възстановен и влиза в строя с име „9 септември“. Осем години по-късно същият автор (Владимир Павлов) ни дава малко повече информация в сборника от исторически очерци и спомени „100 години Военноморска база Варна 1897 - 1997“ (Варна, 1997, с. 83):
„От 18.VІ. до 9.ІХ.1945 г. е изваден от дъното на морето северно от нос Калиакра (срещу с. Дуранкулак) бивш хърватски 80-тонен миночистач, който получава името „9 септември“. В операцията участват 28 души, предимно от Арсенала и Торпедно-бомбеното хранилище. В помощ са и учебният кораб „Асен“, влекачът „Левски“ и торпедоносецът „Строги“. Този път авторът ни посочва като източник документ от научния архив на Военноморския музей. Но, уви, не ни посочва каква е по-нататъшната съдба на този кораб.
След като в операцията участват военни кораби (с изключение на „Левски“, който е пристанищен влекач), би трябвало възстановеният кораб да бъде включен в състава на Военноморския флот. Но кораб с такова име във ВМФ няма! Но пък го няма и в структурите на гражданските морски институции! Е, ако пък беше потънал отново, това все някъде щеше да бъде отбелязано…
Очевидно, хипотезата с бутафорния кораб е несъстоятелна. Корабът си е напълно реален, при това - участвал във войната. Най-вероятно е включен в състава на военния ни флот или в гражданските морски структури с друго име. Затова закупеният няколко години по-късно риболовен, а след това - научно-изследователски кораб, построен през 1948 г. в Дания, получава името „9 септември“. „Загубата“ на име не е прецедент в нашата военноморска история. Така по същото време, малко след 1944 г., името „Георги Димитров“ „губи“ малък кораб с дървен корпус (около 20 тона), подарен от корабостроителите в Царево на военния ни флот. И повече почти никой не се сеща за него като първи кораб с името „Георги Димитров“. Както и за първия „9 септемврий“.
Бивши хърватски миночистачи, или кораби от проекта 510 (всъщност германски проект KFK) служат в състава на военния флот доста години и след края на войната като хидрографски, размагнитващи, торпедни баржи др.). Нито един от тях няма присвоено почетно име, а само бордови номера. Възможно е „9 септемврий“ да е един от тях.
В книгата си „Пилотаж и влекачна дейност в Пристанище Варна“ (Варна, Стено, 2006, с. 52) капитан Николай Николов (светла му памет!) посочва, че влекачът, използван и като пилотски кораб, „Вега“ (бивш „Антон Иванов“) е построен във Варна през 1942 г. германски KFK (Kriegsfischkutter). По това време има доста размени на кораби между ВМФ и БМФ, в зависимост от конкретните нужди на военния или на гражданския флот. А това е и възможност „9 септемврий“ да се е „преродил“ като „Антон Иванов“…
Темата за първия кораб с името „9 септемврий“ остава отворена за читателите на „Морски вестник“.
Атанас ПАНАЙОТОВ

Факсимиле от публикацията в „100 години Военноморска база Варна 1897 - 1997“ (1997 г.).
„Вега“ (бивш „Антон Иванов“ и бивш германски KFK) - влекач и пилотажен кораб.
Загадъчният кораб „9 септемврий” от 1945 г.
Факсимиле от публикацията в „История на българския Военноморски флот“ (1989 г.).