НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
МОРЯКЪТ И НАГЛИТЕ
Преди много години се появи телевизионно предаване, което не ми допадна „от първо гледане“ поради своята наглост, но пък се харесваше на „широките народни маси“, както се казва „завладя сърцата и умовете“ им, защото вероятно е голямо постижение да имаш статут на безнаказан официален наглец. Предаването дълго се радва на всеобщата народна любов, сменяше телевизии и формати, но така и не спечели моето внимание. После то прерасна в телевизия, а накрая стана партия и се настани в Парламента, и централните новини, от които вече няма как да избягам. Това според мен бе знак, че е обнаглела цялата държава, но имаше и други конспиративни теории.
Няма как, дори ако четеш Пруст и Бегбеде, да загърбиш размера на пенсии, заплати, данъци и такси. И Пипи Дългото Чорапче го знае това! Наложи се да гледам простотии и слушам цинизми, защото другият изход според гореспоменатата Пипилота, е смъртта. Не знаех как ще свърши всичко това, но поне съвестта ми бе чиста ...
Мислиш ли, Читателю, че това ме успокоява! Знаех, че тук не е Англия и Бирнамската гора никога няма

Слави ПЕШКОВ.
да дойде, а ще се гърчим и умираме като герой на Караславов, защото „Татул“ бе незабравима книга от детството ми. Те тия от онова предаване, и „Татул“ не са чели, но това е друг разговор.
През 2004-а товарим руда от Новоросийск за Сурабая, Индонезия. Корабът - италиански. Колкото и да са готини италианците, жабари им викаме. Вземаме много гориво от руснаците, вероятно защото е евтино, пък и дълъг път ни чака. Може да са всякакви „братушките“, ама горивото им е хубаво - трийсе и четири години бях бункеровал от тях и нямах нито едно оплакване. Екипажът - български. Знаем се! Единствен с потекло и класа в необичайния рейс е чартьорът - швейцарец! Казва се Елио Беси, именно той поръча горивото и преди отплаването, лично дойде да ни изпрати. Стори ми се мазен и превзет, но бяха ми позволили да си избирам корабособственик, а за избор на чартьор, никой моряк не може и да мечтае. Още по пътя до Суец се задръстиха всички горивни филтри - денонощно ги чистим, а машината смърди на леш! Ех, да ми падне наглецът Беси сега! Неговата...
Толкова години БМФ купуваше гориво от СССР, разбирай Русия, и нито веднъж не се замърси филтър, дюза или помпа. Колко нагъл и коравосърдечен трябва да си, за да изпратиш кораба, който си наел за плаване до другия край на Земята, с такъв боклук в горивните танкове!
Бях се зарекъл вече да не коментирам колегите от ВМС и тяхната най-нова гордост „Св. св. Кирил и Методий“, защото сме моряци, пък и техните хора, които идваха при нас, бяха все свестни, дори станахме авери, но напоследък съм изумен от многобройните изяви на военните в т.н. средства за масова информация, които ще цитирам дословно. Оказа се, че техният „Св. св.“ (съкращавам за удобство) е „първият военен научноизследователски кораб, който ще допринася за експедициите както в Антарктида, така и в световния океан и Черно море“. Не знаех, че науката се дели на военна и цивилна. Спомням си прекрасният и обичан военен учен Папаза от Училището, но за Опенхаймер, Ферми и още няколко гениални учени, работили по проекта „Манхатън“ и бидейки на разположение на американската армия, не зная да са били военни.
Между другото се прокрадва и изречението „Държавата ще финансира съвременни научни изследвания на Антарктида и Арктика с близо 11 милиона лева, съобщи БНР.“ Тук не става ясно къде ще отидат парите, но от първото изречение е лесно да се досетим. За всеки случай ни предупреждават, че „тепърва предстоят разходи“... Чета по-натам: „За пръв път български плавателен съд ще тръгне към ледената Антарктида,“ посочи във видеообръщението си към гостите на експозицията проф. Христо Пимпирев. Няма да споря дали някога „български плавателен съд“ е тръгвал натам, особено след като прочетох, че на „Св. св.“, според капитана му, ще плават само „универсални бойци“. Ние, търговските моряци, сме били всякакви: морски труженици, контрабандисти, мъже на дълга, дори и герои, но универсални бойци - никога! 
Бидейки съвсем обикновен моряк, силно се впечатлих от факта, че „много по-важно е, че българските учени ще разполагат вече с кораб, който се стопанисва от консорциум“. Така и не ми стана ясно „кораб“ или „консорциум“ е ключовата дума в това изявление, но на Читателя се внушава, че не някакво БеМеФе, Зодиак или Би Нави, а консорциум ще се занимава с корабоплаването, поддръжката и ремонтите. Тия за какви ни взимат! За всеки случай проверявам в речника какво означава... „разполагам“, защото „консорциумът“ ми беше ясен! Ето какво се оказа - владея, господствам над нещо или над някого. Щом им харесва на военните моряци - нека ги владеят и се разполагат с тях.
Уточняват се и пристанищата, и бъдещия екипаж: „от Варна през Истанбул, Картахена, Лас Палмас, Буенос Айрес, Ушуая, протокът Дрейк към остров Ливингстън, разказа капитанът на „Св. Св. Кирил и Методий“ Николай Данаилов. По думите му екипажът ще бъде от 21 военнослужещи и един военен лекар.“ Стана ли ясно, Читателю? Не само моряците, но за по-сигурно, и докторът ще е военен, щото ако има някой цивилен - лошо му се пише на „Св. св.“
За пръв път чувам капитан да се хвали предварително с бъдещи преходи и екипаж. Истинските моряци никога не правят това.
Следващият абзац ще цитирам целия, защото иде реч за значими рекорди и постижения, които би трябвало да ни изпълнят с национална гордост: първо преминаване, количество товар, уникални товаро-разтоварни операции и работа по време на плаване.
„Български военен изследователски кораб не е преминавал Гибралтар, допълни кап. Данаилов. Той уточни, че плаването ще е между 45 и 50 дни в едната посока, включително товарните и разтоварни дейности. Очаква се при първата си мисия корабът да пренесе близо 50 тона товар към българската база, който ще бъде свален на бряг, където няма пристанище, с лодки и салове. Въпреки че се очаква отплаването да е към края на годината, подготовката на екипажа тече, каза още Данаилов. Той допълни, че оборудването на кораба ще позволява да се извършва научна дейност през цялото плаване.“
В тази малко странен хор се включиха Морското училище, Военноморският музей, Българският антарктически институт (БАИ), Асоциацията на младите полярни изследователи и дори - Холивуд! Нормално е повечето от изброените да нямат понятие от моряшките дейности, но Морското?
А може би сме свидетели как се ражда новият моряшки имидж: бръснат, чист, униформен, опрятен и на разположение (виж по горе), а не брадясал и оръфан бемефеец с нагъл пролетарски поглед.
Няма да призовавам военните моряци, с които и днес съм приятел, но как един не се засрами от това безумие. Сигурно ще кажете: вие си изкарвате парите от контракти по чужди кораби, а за нас останаха само субсидиите и евросредствата, дори в този случай, може и в Големата наука да се отъркаме. Е, вие вече сте в големия бизнес, момчета. И сте моряци в консорциум, притежаващ един кораб с осигурен един рейс на година. Вече цяла година чета лъжи, лакърдии и откровени глупости в стил Васюки за великото ви плаване. Същински челюскинци, амундсеновци и шакълтъновци сте вече! Нямате ли страх от съдбата, колеги? Деца и внуци нямате ли? Как ще изпратите на стаж младите курсанти точно на тази линия, с този кораб и с този екипаж?
Може би все още е възможно да се спре или коригира това скъпо, никому ненужно и опасно безумие!
Господа и адмирали от консорциума, това че обиждате българското морячество, не ви прави по-велики в очите на моряшката общност.
Като чета внимателно публикациите и разчетите за плаването, изчислявам, че бъдещите герои от „Св. св.“ скоро ще се завърнат от рейс.
Затова ще пожелая безаварийно плаване на полярния моряшки екипаж, защото ги чувствам близки, а ония дето ще се пъчат по вестници и телевизии, гарантирам, че ще „плават“ до полюса и обратно със самолет. За да са свежи и изтупани за лъскавите интервюта, пък и от моряшка гледна точка - така е правилно!
Ще спестя на Наско уточнението, че настоящият текст е мнение и чувства изключително и само на
Сл. ПЕШКОВ - моряк