НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ОЩЕ ЗА ЗАГАДЪЧНИЯ КОРАБ „9 СЕПТЕМВРИЙ“
По повод на:
14 септември 2022 г. Загадъчният кораб „9 септемврий” продължава да е загадъчен
Инженерните специалности учат в началните семестри ергономия. Ами, спомнете си някои норми и с малко аритметика ще се убедите, че показаното е макет. Даже си го представих отвътре - как са закрепени шперплатните листи и гредички. Според мене макетът има и лява страна (борд), вътре е кух, за да може да го носят група мъже или конска коруца.
Може и да не съм прав, но цялата тази история има и друга страна. Художникът, вероятно на БМФ, е решил да представи съвременен Ноев (ковчег - тази дума не ми харесва) - по-скоро, плавателен съд, който да събере всички специалисти и специалности. Нали си спомняте изброените от Йоан Екзарх в „Шестоднев“, щото наближаващият интелектуален потоп и революционна ярост да не могат да потопят съвременния Ноев плавателен съд и тези специалисти и специалности да изчезнат.
Доц. д-р инж. Траян ТРАЯНОВ

Бележка на редакцията: Снимката е от 1945 г. Първата съдебна регистрация на Държавно параходство „Български морски флот“ (БМФ) е на 16 септември 1947 г. Така че художникът не би могъл да бъде от БМФ, но това в случая не от голямо значение. Художникът би могъл да бъде и от Българското търговско параходно дружество в ликвидация…

Корабът „9 септемврий“ - макет или ремонтиран бивш хърватски миночистач?