НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ВМС УНИЩОЖИХА МИНА, ПРИВЕДЕНА В БОЙНО ПОЛОЖЕНИЕ
На 23 септември 2022 г. бе задействано формированието за разузнаване, извличане, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби - ВМС. След получен факс от областния управител на Област с административен център град Бургас и положителна резолюция от началника на отбраната, получи задача да проведе разузнаване, транспортиране и унищожаване на намерен на брега предмет. Обектът, оприличен на морска мина, е открит в района на нос „Маслен нос“ от Гранична полиция Бургас.
След извършения оглед военните специалисти класифицират мината като котвена, тип „Ям“, приведена в бойно положение и идентична с мините поставени пред украинското крайбрежие.
Преместването на мината, беше счетено като потенциално опасно и беше взето решение за унищожаването й на място. Районът беше отцепен и обезопасен.
Екипът с ръководител капитан III ранг Димитър Стоянов и група водолази, взриви мината при стриктно спазване на мерките за безопасност, съгласно нормативните документи.
Връзки с обществеността на ВМС