НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ЗАПОЧНА СЪВМЕСТНОТО БЪЛГАРО-РУМЪНСКО ПРОТИВОМИННО УЧЕНИЕ „ПОСЕЙДОН 2022”
От 31 октомври до 5 ноември 2022 г. във Военноморска база Варна и териториалните води на Република България се провежда съвместното българо-румънско противоминно учение „Посейдон 2022”. Учението е ежегодно от 2002 г., като домакини са ВМС на Република България и Република Румъния на ротационен принцип.
„Посейдон 2022” е насочено към усъвършенстване на нивото на подготовката на личния състав по планиране и провеждане на противоминни действия, обследване в плитководни райони и унищожаване на невзривени боеприпаси в коалиционен формат. Същото е планирано и ще се ръководи съгласно стандартите и процедурите на НАТО и ще се проведе в териториалното море на Република България в райони, които са обявени своевременно.
В учението ще вземат участие кораби и личен състав от ВМС на България, Румъния, Белгия, Гърция, Латвия и Турция. „Посейдон 2022” се провежда под ръководството на командира на Флотилията бойни и спомагателни кораби, а непосредственото управление на тактическите единици е възложено на командира на дивизиона противоминни кораби, дислоциран във Военноморска база Бургас.
На 31 октомври във Военноморска база Варна се проведоха редица брифинги и работни срещи, като част от финалната подготовка за действията на море.
Връзки с обществеността на ВМС