НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ВОЕННИТЕ МОРЯЦИ ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ЗАГИНАЛИТЕ В
БИТКАТА ПРИ ВАРНА ПРЕЗ 1444 ГОДИНА

На 10 ноември 2022 г. се навършват 578 години от битката на обединената европейска армия, предвождана от полско-унгарския крал Владислав ІІІ Ягело (Варненчик) и трансилванския воевода Януш Хуняди, срещу турските войски на султан Мурад ІІ.
В навечерието на годишнината, в Парк-музея на бойната дружба 1444 г. „Владислав Варненчик”, представителна част от Военноморските сили,  Представителният духов оркестър на ВМС и командири на военни формирования от Варненския гарнизон участваха във военен ритуал по отдаване на почит и полагане на венци и цветя.
На ритуала присъстваха областният управител на Варненска област господин Марио Смърков, заместник-кметът на Община Варна господин Коста Базитов, районни кметове, представители на военно-патриотични и родолюбиви съюзи.
Строят на почетен караул на Военноморските сили беше приет от командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.
След словото на директора на музея д-р Невян Митев, свещеници от Варненска и Великопреславска Света митрополия отслужиха заупокойна молитва. С минута мълчание беше отдадена почит към загиналите в битката при Варна унгарски, полски, български, румънски, чешки, словашки, босненски, украински, хърватски, саксонски, литовски войни и папските рицари. Бяха поднесени венци и цветя пред мавзолея на крал Владислав ІІІ Ягело (Варненчик) и паметника на трансилванския воевода Януш Хуняди.
Връзки с обществеността на ВМС