НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ВРЪЧИХА БОЙНО ЗНАМЕ НА ФЛОТИЛИЯТА БОЙНИ И СПОМАГАТЕЛНИ КОРАБИ
На 10.11.2022 г. във Военноморска база Бургас се проведе тържествен ритуал по връчване и освещаване на бойното знаме на Флотилия бойни и спомагателни кораби и отбелязване на 10 години от създаването на формированието. Бойното знаме е символ на Българската армия, приемствеността между поколенията, духа на българския войник, воинската чест, доблест и слава.
В изпълнение на заповед на министъра на отбраната, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов връчи бойно знаме на Флотилия бойни и спомагателни кораби. В присъствието на офицери от командването на ВМС, представители на държавната и местна власт, свещенослужители от Сливенската Света митрополия и бургаското духовенство, командири на военни формирования и гости, контраадмирал Михайлов поздрави личния състав с думите: „Дръжте бойното знаме винаги изправено! Пазете го чисто и неопетнено!“ Бойното знаме беше осветено от викария на Сливенския митрополит Агатополския епископ йеромонах Иеротей и представители на бургаската духовна околия.
Преди десет години, със заповед на министъра на отбраната, след организационно-щатни промени бе

сформирано командване на Военноморска база - ВМС. През 2016 г. командването на Военноморска база - ВМС се реорганизира в командване на Флотилия бойни и спомагателни кораби.
Днес със заслужена гордост военните моряци от флотилията отбелязват своя празник. От създаването си до наши дни, въпреки трудностите и трансформациите, корабните дивизиони и екипажи са основата за изграждането и утвърждаването на героичния и славен образ на българския военен моряк. Те се представят достойно във всички изпитания, като утвърждават ролята на формированието си като водещо флотско съединение и всеотдайно работят за утвърждаване престижа и авторитета на Военноморските сили на Република България.
За безупречно изпълнение на функционалните задължения и постигнати отлични резултати и по случай празника, от името на министъра на отбраната, началника на отбраната и от свое име, командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов връчи награди на отличили се военнослужещи.
Флотилен адмирал Велков награди заслужили военнослужещи и пожела на целия личен състав на флотилията да бъдат все така моряци по дух и призвание и да продължават да носят в сърцата си най-съкровените ценности: чест, достойнство, моряшки дълг, професионализъм на море, взаимопомощ и всеотдайност!
Връзки с обществеността на ВМС