НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ОСТРОВ НА УДОВОЛСТВИЯТА, ПОСТРОЕН В МОРЕТО
СРЕЩУ КУРОРТА ЗЛАТНИ ПЯСЪЦИ

Историята твърди, че през 14-15 век е съществувал остров на мястото на днешната Аладжа банка. След едно огромно и разрушително земетресение, унищожило напълно и манастира на Джанавара, е заляло Варна с огромна вълна - цунами. Островът пред сегашния курорт Златни пясъци е изчезнал под водите на Черно море. Споменават, че цунамито е имало височина около 10 м и е нахлуло във Варненското езеро като огромна приливна вълна. Останките от острова са сегашната Аладжа банка. (В наши дни там действа светещият източен кардинален буй „Риф Аладжа“ - бел. ред.).
Истина е, че в пресата се прокрадна супер идеята да се издигне остров върху банката, който да стане център за „високо-културни и интелигентни“ удоволствия. По времето на социализма имаше хора, които бяха готови да проектират и построят този остров. Не зная дали бяха от Института във СО „Воден транспорт“, от Българската академия на науките или някой малко известен български институт.
Винаги съм си мислил, че щом един път островът е унищожен от природата, то тя си е казала своята тежка дума. Ясно е, особено на фаталистите, че не трябва да се предизвиква същата тази природа. Но пусти пари и жажда и стремеж за научни титли!!!
Слава богу, проектът беше изоставен, поради огромната сума, необходима за построяването на „градът на удоволствията“.
След това се запознах по принуда с проекта „използване на пластмасова морска карта за района от Варна до порт Иличевск“. Този проект беше с цел „Облекчаване работата и финансови икономии“. Българската карта тогава струваше 2 лв. Всеки един от двата ферибота се нуждаеше от 7-8 български карти. Те можеха да се използват най-малко година от помощник-капитаните на фериботните кораби. Тези разходи бяха несравнимо малки в сравнение с другите разходи на корабите.
В световен мащаб морските карти на хартиена основа се бяха наложили от векове. Тяхната цена се преглъщаше в сравнение с огромните приходи от експлотацията на корабите не само на нашите, български кораби, но и в света.
Появи се и друг проект:
- подобно на пристанището на Анверс, да се закотви пилотски кораб-майка пред пристанищата на Варна и Бургас и пилотите да носят дежурствата на него. Целта е да се икономиса от рейсовете на пилотската лодка, която извеждаше пилотите от бреговата пилотска служба. Малко пак приличаше, че българинът, видял нещо по света и иска да го приложи без да се съобразява с местните условия.
Излезна една иновация за поставяне по дъното на Бургаския и Варненски я залив на кабел, излъчващ радиосигнали. Особено силна беше тази идея в Бургас.
Пилотът се качва на борда на влизащия в пристанището кораб със специален приемник. Поставя го на мостика в средата на кораба. С помощта на приетите от кабела радиосигнали води кораба към кея. Разходите за построяване на такава система биха били огромни, резултатите не даваха пълно покритие за безопасност и сигурност. Скоро след това се появиха и ДЖИ ПИ ЕС системите…
Дали получих на база скромния си опит отговор на справедливия въпрос: „не са ли доста набедените професори и академици, които заемат важни длъжности в администрацията на държавата, но отдавна са се отказали да творят и работят по истински проблеми“. Май отговорът не беше достатъчно ясен! Може би горните примери в моята професия да са се натрупали случайно?
К.д.п. Георги КОСТОВ

Светещият източен кардинален буй „Риф Аладжа“, сниман от хидрографския катер „Капитан І ранг Борис Рогев“ (№ 231) през 2016 г. Снимка Радостина ДИМИТРОВА.
Светещият източен кардинален буй „Риф Аладжа“ е поставен през 1946 г. и се намира на 2,6 морски мили и 48°.0 от нос Каваклар. Дълбочината на морето в тази точка е 18,0 м. Котвата му е железобетонен тетраедър с маса 5 т. Модернизиран е през 1956 и 1957 г. Класифицирането на буя като „източен кардинален“ показва, че най-дълбоките води в района са към наименованата от знака страна, в случая - изток. На снимката: Светещият източен кардинален буй „Риф Аладжа“ през 1967 г. Тази конфигурация е сменена през 1982 г. Архив на Хидрографската служба на ВМС.
Светещият източен кардинален буй
„Риф Аладжа“ през 2009 г.
Снимка Иво ТАНЕВ.