НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
РИБАРСКА ПОЩЕНСКА КАРТИЧКА ЗА НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“
През изминалото лято Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ (НБКМ) организира пътуващ семинар „Успешни практики за презентиране на световното културно наследство под егидата на ЮНЕСКО“. Семинарът е в подкрепа на кандидатурата на Рибарското селище край Бургас пред ЮНЕСКО и създаването на първата общочерноморска рибарска библиотека. Това е международно значимо начинание на бургаската рибарска общност, която неотдавна заяви желанието си да
стане част от структурите на Българския фермерски съюз.
В работата на семинара активно участва ръководството на библиотеката и експертният й състав. Партньори на националното ни книгохранилище бяха Община Бургас, Сдружение „Морски сговор“, Народното читалище -„Димитър и Константин Миладиновци - Струга - Рибарско селище Бургас  2020“и Международният търговски и културен център - Геопан.
Присъствието на авторитетната ни културна институция на бургаското морско крайбрежие и в Странджа, и резултатите на семинара, оставиха не само добър спомен, а и донесоха идеи за съвместна дейност, и желание за надграждане. Предстои подписване на меморандум, който ще набележи основните насоки за сътрудничество и конкретните проекти в следващите години, някои от които представляват интерес за българската фермерска общност.
За отбелязването на събитието - може би първото в историята на националната ни културна институция по българското Черноморие, бургаските партньори на НБКМ издадоха възпоменателна пощенска картичка на български и английски език. Тя ще бъде валидирана при подписването на меморандума и разпространена в ЕС и Черноморските държави - една полезна информационна стъпка и послание към рибарските общности в тях.

Възпоменателна пощенска картичка, графичен дизайн А. Асенов - Пловдив, тираж 2000, изд. Геопан 2022, текст на български и английски език на гърба на пощенската картичка: „Рибарското селище край Бургас (Западно Черноморско крайбрежие) с ул. Консервна, на която е поставен паметен знак на американския писател Джон Стайнбек - John Steinbeck (1902 - 1968). Възпоменателна картичка за пътуващия семинар (16 - 18 юни 2022 г.) „Успешни практики за презентиране на световното културно наследство под егидата на ЮНЕСКО“, организиран от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ - София, в подкрепа на кандидатурата на Рибарското селище пред ЮНЕСКО и на инициативата за създаването на първата общочерноморска рибарска библиотека.“