НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
„ПАЛУНДРА!“ - ОХРАДЖИЙСКИ ПАТКАН …
Когато разказваш нещо от миналото, в което има повече от двама участвали ветерани, то винаги ще има нарушена самооценка, накърнени чувства, критики и моряшки попържни. Не че моряците са с ранима душевност на балерини, но егото им, обрулено от щормовете и изпечено от слънцето, е твърде голямо и сурово. Всеки има право на светоглед и да изрази впечатленията си относно определено събитие, но не всеки има смелостта да застане пред белия лист. Не че съм много смел и витиеват в словото, но непрекъснато нещо ме човърка отвътре, нещо гризе душата ми като корабен паткан, упорито и безотказно да взема „перото“ и да разкажа с охраджийски акцент някоя лакърдия. Та, като казах паткан, нека отдадем необходимото внимание на „сивите“ членове на екипажите не само на военните кораби.
Като школник бях на стаж на водолазния катер във Военноморска база Бургас (Пункт за базиране „Атия“). Той беше преоборудвано КТЩ (катерен тралчик), проект 501 (във ВМФ, сега ВМС), по образец на проекта  с наименование 376У „Север“, чийто пилотен катер е построен в Ярославския корабостроителен завод и от там получава името, с което е по-популярен: 376 тип „Ярославец” (СССР). Катери проект 501 (501М)  са строени във Варненската и Русенската корабостроителници през 60-те години на ХХ век за нуждите на ВМФ (ВМС) и на граждански организации. Между другото, тези съдове са доказали своята пригодност и мореходност за акваторията на Черно море и река Дунав, както и ползването им като водолазни, тралчици и многоцелеви съдове. Възможно е пренасянето им по суша с влакови композиции. Голяма част от тях бяха изведени от строя и продадени на частни лица и организации. Един от моите съвипускници, капитан Христо Спасов, впечатлен от качествата им, е обединил два корпуса на КТЩ-та и е създал много добър риболовен катамаран, домуващ в порт Балчик.
Водолазният катер (КТЩ) с барокамера на носа беше претоварен, имаше променена метацентрична височина, от там и мореходността му бе по-малка. Това не му пречеше да изпълнява поставените задачи на море, съобразявайки се с прогнозите за времето естествено. КТЩ-то имаше три жилищни помещения: 1-ви кубрик (командирски), 2-ри кубрик (матроски), 3-ти кубрик (водолазен) и 8 служебни - форпик, рулева рубка, галюн, радиорубка, моторно отделение, тамбур (ползваше се за кухня и провизионен склад) между моторно отделение и 2-ри кубрик, трална магазия и ахтерпик. Водоизместване 38 т., дължина 21 метра, широчина 4 метра, височина на борда на мидела 2,1 метра, газене 1,2 метра, скорост до 10 възла. Имаше изнесено управление на машината, дизел ЗД6 с мощност 150 к.с. (на някои катери от проекта бяха монтирани 12 цилиндрови, V-образни двигатели 3Д12, водещи началото си от танков двигател В-2 (БД-2), който от своя страна първоначално е разработван като авиационен.)
Жилищните помещения бяха добре изолирани от металните бордове с дървена обшивка. Под всяка койка имаше рундуци за съхранение на лични вещи и инвентар. Под плитовете на кубриците (изключвам машинното) също имаше място за съхранение на какво ли не, макар да не се полагаше там да се слагат материали …

Пълния текст на този разказ на Георги ИВАНОВ
(в PDF-формат) можете да прочетете тук)
Снимки Атанас ПАНАЙОТОВ

КТЩ № 218 в открито море, 2014 г.
Щурвалът на КТЩ проект 501 - класика в жанра.
Поглед към моторното отделение на КТЩ проект 501.