НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
В БЪЛГАРИЯ ВСЕ ПАК Е ПОСТРОЕН 100 000-ТОНЕН ТАНКЕР! И ТОЙ НЕ СЕ КАЗВА „ХАН АСПАРУХ“!
Винаги, когато някъде се появи текст от рода на: „100 000-тонният танкер „Хан Аспарух“ - гордостта на българското корабостроене“, веднага се явяват критиците. Според тях, „Хан Аспарух“ нито е 100 000-тонен танкер, нито е гордост на българското корабостроене. За първото безспорно са прави: дори в официалните справки, „Хан Аспарух“ е с дедуейт 96 795 т. За второто - няма да спорим, има достатъчно големи експерти по експлоатация на флота, които са си казали думата. Според изявление на дългогодишният генерален директор на Параходство „Български морски флот” к.д.п. Атанас Йонков танкерът се е изплатил само няколко години след пускането му в експлоатация.
Но думата ни беше за дедуейта, все пак. Някак в сянка остава вторият 100 000-тонен танкер, построен в КЗ „Г. Димитров“ - Варна. Първоначално е замислен като „Хан Крум“, но в края на краищата, продаден като OLYMPIC STAR (IMO 7625251) на регистираната в Монровия, Либерия, компания Montego TPTN (на практика - гръцки корабособственик). До 1993 г. танкерът плава като OLYMPIC STAR, до 1996 г. - като ARETUSA, а до края на експлоатацията му - като ATHENIAN FAITH. Под това име пристига на 10 юни 2001 г. в Chittagong, Бангладеш, където е продаден за нарязване за скрап.
Всеки, който пожелае, може с тези данни да влезе в специализираните морски сайтове (напр. https://www.balticshipping.com/), където да прочете, че OLYMPIC STAR е с Deadweight 107245 tons. По нашенски: дедуейт - 107 245 тона. Опала! Къде сте, уважаеми критици?
Разбира се, „Морски вестник“ е готов да публикува всяко мнение, различно от изказаното. Дано тези редове бъдат прочетени и от авторите на статията: https://bg.wikipedia.org
Там продължава да стои твърдението, че: „Хан Аспарух“ е най-големият кораб, построен в България.“ Е да, ама не!
МОРСКИ ВЕСТНИК

Скица тип General Arrangement на 100 000-тонните танкери, построени в КЗ „Г. Димитров“ - Варна.
Модел на 100 000-тонните танкери, построени в КЗ „Г. Димитров“ - Варна, собственост на РИМ-Варна, съхраняван във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.
Момент от строителството на 100 000-тонен танкер (вляво) в КЗ „Г. Димитров“ - Варна. Снимка: Държавен архив - Варна
100 000-тонен танкер на достроечния кей. Снимка: Държавен архив - Варна
100 000-тонен танкер на достроечния кей, поглед от бака към кърмовата надстройка. Снимка: Държавен архив - Варна