НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
НЕУТРАЛИЗИРАХА НЕМСКА МИНА ОТ ВТОРАТА СВЕТОВНА
ВОЙНА

Завърши българо-румънското противоминно учение „Посейдон 2022”
Завърши последният ден от фазата на море от българо-румънското противоминно учение с международно участие „Посейдон 2022”. Екипажите на противоминните кораби и този ден се отличиха с висок професионализъм, отлична подготовка и синергични действия между отделните единици. Както и в предходните дни те имаха възможност да тренират обследване за мини по фарватерите с различни видове противоминно оръжие.
Беше проведена тренировка за приемане и предаване на товари по вертикален способ, което в голяма степен повиши способностите за съвместна работа с вертолет. Паралелно с противоминните кораби, съвместно работиха групите за подводно обследване на плитководни райони от Белгия, разчетите за безпилотни противоминни действия от България и водолазните групи за идентифициране на подводни обекти и унищожаване на невзривени боеприпаси.
След приключването на анализа на данните от подводното обследване, един от обектите беше идентифициран от водолазните групи като мина. Данните, събрани от водолазите, доведоха до класифицирането й като историческа немска мина от Втората световна война. Тя беше неутрализирана чрез взривяване под вода, при спазване и прилагане на процедурите на НАТО по унищожаване на невзривен боеприпас. Унищожената мина беше открита в район, интензивно използван за корабоплаване и заставане на котва. Неутрализирането й гарантира чистотата на фарватерите в териториалните води на Република България.
Връзки с обществеността на ВМС