НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
„СПАРТАН“ ВЪРНА ВЪВ ВАРНА 23-МА КУРСАНТИ,
ПЛАВАЛИ НА „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“

Военен самолет „Спартан“ транспортира от Испания 23-ма курсанти от Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, които проведоха своята плавателна практика на борда на НИК 421 - „Св. св. Кирил и Методий“. Стажът на курсантите от II, III, IV и V курс започна с отплаването на военния научноизследователски кораб на Морско училище, който осигурява 31-вата българска експедиция до Антарктида. Корабът отплава от Варна на 27 декември 2022 г. и след 10-дневен преход стигна до първото пристанище от маршрута си - в Картахена, Испания.
По време на практиката си курсантите участваха активно в поддръжката и управлението на кораба и изпълняваха конкретни задачи, поставени от командира капитан II ранг Николай Данаилов. На 7 януари 2023 г., 23-мата обучаеми слязоха от борда на плавателния съд и се отправиха към град Мурсия, на 40 км от Картахена. Оттам възпитаниците на Морското училище се качиха на военен самолет „Спартан“ от състава на българските ВВС и отлетяха за София. След преминаване на митнически контрол в столицата, курсантите отлетяха за Варна, където „Спартан“-ът кацна на специализирана военна рампа край морската столица. Там те бяха посрещнати от командира на Батальона за подготовка на курсанти в Морско училище капитан III ранг Станислава Стефанова.
Бъдещите морски офицери станаха част от историческата 31-ва българска експедиция до Ледения континент, която за първи път е осигурявана от български кораб. Те получиха поздравления за успешно проведената практика. Следващата група курсанти, които ще плават на „Св. св. Кирил и Методий“, ще се качат на борда му на връщане от мисията, по време на прехода от Картахена до Варна.
От Картахена научноизследователският кораб се отправя към Мар дел Плата в Аржентина. 25-дневното плаване през Атлантическия океан до аржентинското пристанище ще бъде последвано от преход до остров Ливингстън, където се намира българската антарктическа база.
Капитан ІІІ ранг Георги НИКОЛОВ