НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
МАЛКИ - ГОЛЕМИ, КОРАБИ И МОРЯЦИ
Малките самостоятелни единици във Флота са в по-голямата си част катери на ОХРА - тема, която съм повдигал и в други свои разкази. Капитан I ранг Георги Радев Георгиев (светла му памет!) като командир на ОХРА - Варна, обичаше да казва: „Аз командвам 18 вимпела, какво са там някакви си 5-6 (визирайки, другите дивизиони)“.
„Те са дребни наглед и невзрачни, защото
Нямат бомби, торпеда и мини, дула…
Анекдоти за тях се разказват из флота -
Службата там е от втора ръка….“
Макар, че тонажът на катерите далеч отстъпва на бойните кораби. В спомагателния дивизион имахме и големи кораби - ВТР (военен транспорт, проект 102), КСР (кораб станция за размагнитване, проект 130), „Белия” (щабен кораб, пр. 589) , „Юпитер“ (буксир, спасителен кораб пр. 700), „Протео“ (спасителен кораб), ТнБ 203 (танкер-бункеровчик, проект 650), противопожарен кораб (проект 250)…, но за тях ще говорим друг път. Контрастите и страстите в едно такова разнородно по корабен състав формирование винаги са интересни. Това е и една от основните предпоставки в ОХРА да се държи повече на професионалната специфика на съдовете и екипажите, отколкото на военния елемент. Не се ползваше толкова военното изкуство, колко морското. Каботажните плавания, съвместните учения с бойни кораби и нестандартните задачи бяха школа по моряклък за ОХРА. Малко еретично звучеше: „От където започва ОХРА, там свършват уставите“, но има доза истина в това.
На малкия съд не е развърната в пълна степен командната йерархия. Много от бойните части (БЧ) въобще липсват, субординацията е различна от тази на големите бойни кораби. Kогато имаше учебен сбор с командирите на кораби и катери в дивизиона, редом с капитан-лейтенанта стои мичмана и цивилния служител… Това е предпоставка за много пикантерии в служебните и междуличностни взаимоотношения между „големи“ и „малки“ командири.
Катер - проект 016 (командирски), познат и като „борсука“ във Военноморска база Бургас (Атия) е един от емблематичните на ОХРА. Такива имаше в базите на Варна, Бургас и Созопол. Водоизместване - 22 т; дължина - 15,65 м; широчина - 3,10 м; газене - 1,20 м. Дизелов двигател 3Д12 с мощност 300 к.с., скорост до 12 възла. Екипажът беше от 3 души (командир, механик, рулеви). По онова време екипажите им бяха от цивилни служители. Капитаните им бяха „баш каракапитани “ (казвам го с добро чувство и респект), поне според мен.
Един от тях, Георги Куртев (Атия), ми беше ментор до сдаване на допуска до самостоятелно управление. Добър като моряк и човек, с търпение и професионализъм ме въведе в тънкостите по управлението на по-малък съд. Катерът се караше като автомобил, без инерции, всичко на ход.
Сравнително малкият корпус и мощната машина позволяваха това. За тези катери Чони Чонев е казал :
„Те, невзрачните уж, ни строяват по борда
И развяват из рейда адмиралския флаг.
И на малките кораби също е горда
Мъжката служба - военен моряк…“
Парадната хватка е „запазена марка за ОХРА“, катерът се боядисваше почти за всяко голямо мероприятие. Подбираха се двама снажни матроса от дивизиона и се поставяха на носа и кърмата с къси куки (канджи) взети „за почест“, развяваше се несъразмерно голям флаг на флагщока. Командирът караше със скорост, за да вдигне „бурун“ по кърмата. Красота. Бойните кораби приветстват, салютират с флагове и дудки. „Малкият“ преминава като на парад през рейда (стоянката) и се чудиш, кой е големия… Макар, че един командир на база беше заявил: „От тази банда (ОХРА), не искам команда“, винаги искаха командирския катер за показни мероприятия. …

Този разказ на Георги Т. ИВАНОВ (в PDF-формат) можете да прочетете тук.

Преди 31 години… Командирският катер (проект 016) на Военноморска база Варна подхожда към американския ракетен крайцер „Монтерей“, застанал на котва във Варненския залив, януари 1992 г. Явно, катерът превозва VІР-персони, защото на главната палуба на крайцера са построени няколко десетки военни моряци.
Екипажът на командирския катер (проект 016) на Военноморска база Варна позира пред обектива, симулирайки подготовка за отплаване.