НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
„ОТСТОЯВАМЕ ПРИСЪСТВИЕТО НА ВВМУ В
ЧЕЛНИТЕ РЕДИЦИ НА СВЕТОВНИТЕ МОРСКИ
УНИВЕРСИТЕТИ“

Интервю с флотилен адмирал проф. двн Боян Медникаров, началник на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“

- Г-н флотилен адмирал, празникът на Морското училище е на 9 януари и това е логичен повод за годишна равносметка. Успяхте ли да запазите водещите си позиции сред световните морски университети?
- Изпратихме една изключително предизвикателна, успешна и донякъде доста трудна година. От гледна точка на присъствието на ВВМУ в челните редици на световните морски университети: отстъпихме от второ на четвърто място, но и това място в ранглистата на МАМУ (Международната асоциация на морските университети) е достойно. Успяхме да повишим броя на точките в рейтинговата система, но и други университети се развиват успешно. Много ни е трудно да се конкурираме с организации, чийто дневен бюджет е еквивалентен на годишния бюджет на ВВМУ. Но, в общи линии, напълно реализираме този елемент от нашите стратегически цели и декларираното ниво на амбиции: да бъдем в първата десетка на класацията на МАМУ.
Тук бих добавил и едно допълнително постижение, че през изминалата 2022 г. бе проведен ре-сертификационен одит на нашето Морско училище от Министерството на земята, инфраструктурата и транспорта на Япония, който потвърди оценката за високото качество на образованието, което получават нашите възпитаници. Това ще позволи и през следващите пет години завършилите тук морски специалисти да могат да работят на кораби, плаващи под японски флаг без допълнителни изпити и сертификации. Това е завоевание, с което не можем да не се гордеем.
- Кое бе най-голямото предизвикателство през изминалата година?
- Преодоляването на ограниченията, които ни наложи ковид-пандемията. На практика това не само ни затрудни, но и увеличи нашите способности за преподаване. Но едновременно с това се сблъскахме с определени проблеми, свързани с мотивацията на обучаемите и със степента на интегрирането им в учебния процес. Затова през 2022 г. голяма част от нашите амбиции и усилия бяха насочени в тази посока: да възстановим в максимално възможната степен нормалното функциониране на учебния процес. Трябваше да се преборим, особено в ковид-обстановката, с някои дефицити, които са създадени у нашите възпитаници по времето на обучението им в средните училища. Значително по-леко този процес протече при нашите курсанти. При тяхното обучение традиционно продължават да се развиват класическите специалности за ВМС:  корабоводене, корабни машини и механизми, военноморски комуникационни и радиотехнически системи, военноморска логистика.
През изминалата година сериозни усилия положихме и при утвърждаването на новите ни специалности: кибероперации и мехатроника. И, разбира се, на нашата най-голяма гордост през последните пет-шест години: съвместната програма между ВВМУ, Медицинския университет - Варна, и Военномедицинска академия. Щастливи сме, че първият випуск е вече в шести курс, завърши академичното си обучение и в момента преминава системата от държавни стажове и държавни изпити.
През годината бяхме принудени да се сблъскаме с още едно предизвикателство: значителното количество слаби оценки, което получиха зрелостниците на матурите при завършването на средното им образование. Това ни принуди да търсим допълнителни механизми да мотивираме нашите кандидати, за да можем да направим най-добрата селекция за бъдещите обучаеми по гражданските специалности.
- Продължава ли в Морското училище активната научно-изследователската и развойната дейност?
- Разбира се. Нейният основен акцент са проблемите на ВМС в частност и на Въоръжените сили като цялост, най-вече на Българската армия. ВВМУ намери възможност да реализира своите научни компетентности и в други области. Участваме в няколко национални научни програми. На първо място бих отбелязал съвместната ни програма със Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и с Българския антарктически институт. С тях ние сме в консорциум, който оперира т.н. Модул 2 на научната програма - научно-изследователският кораб „Св. св. Кирил и Методий“. Тази година бе изключително важна по отношение на ремонтирането, усвояването и модернизацията на кораба, набавянето на допълнително оборудване за неговата мисия. И въпреки краткото време и недостига на средства (до есента, когато правителството отпусна допълнителното финансиране за кораба), въпреки необходимостта да се спазват стриктно изискванията на Закона за обществените поръчки при придобиването на ново оборудване и при извършването на някои ремонтни дейности, ние успяхме. Успяхме да подготвим кораба, чийто екипаж вече уверено изпълни първия етап от плаването в Черно и в Средиземно море. За първи път в историята на Морското училище наш учебен кораб посрещна Новата година по време на плаване и то в Средиземно море. Убеден съм, че нашият екипаж и изследователите от 31-вата българска експедиция до

Така, според проектантите, ще изглежда дълбоководният басейн, в който ще има специална система за симулиране на евакуация от повреден хеликоптер на море.
Флотилен адмирал проф. двн Боян Медникаров заедно с шестимата курсанти от Морското училище, които скочиха да извадят Богоявленския кръст на Йордановден - 6 януари 2023 г.
Флотилен адмирал проф. двн Боян Медникаров.
27 декември 2022 г. Флотилен адмирал проф. двн Боян Медникаров пожела от сърце успех на командира на НИК 421 капитан ІІ ранг Николай Данаилов. Снимка Пресиян ПАНАЙОТОВ.
Денят е 31 декември 2022 г., а часът - 12.30. Ако някои вече шетат около новогодишната трапеза, на летния мостик на НИК 421 курсант-главен старшина Евгени МИЧЕВ подготвя секстанта за решаване на поредната астрономическа задача.
Занятие по корабоводене с курсанти-практиканти по време на прехода на научно-изследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“ в Средиземно море.
Ледения континент ще изпълнят на 100 процента целия план за научно-изследователската работа.
Продължава и успешното развитие на инфраструктурата на училището. Едно от най-големите ни предизвикателства е строителството на дълбоководния ни басейн. В момента преминахме към едновременно реализиране на първата и втората фаза на изграждането на този комплекс. Втората фаза е свързана с придобиването и оборудването на специална система за симулиране на евакуация от повреден хеликоптер на море. Можем да кажем, че първият хеликоптер-тренажор на Военноморското училище е на наш терен. Преминахме през доста сложна съгласувателна процедура за подготовката на проектната документация на т.н. втора фаза, защото тук става дума за съоръжение с повишена опасност. Трябваше документацията да премине през всички компетентни органи за проверка и съгласуване. Този процес е вече завършен. Сега вече няма пречки да се реализират както монтажа на хеликоптерния симулатор, така и вече окончателното „затваряне“ на сградата. Решението, което взехме за забавянето на това „затваряне“, бе обосновано от необходимостта първо да се монтира хеликоптерният симулатор, за да се елиминират и най-малките възможности за увреждането му.
- Колко обучаеми имате през тази учебна година?
- Вече сме в края на първия семестър. В началото му обучаемите бяха около 3200. В края на януарската сесия очакваме да се около 3000. Има и такива, които не са достатъчно мотивирани и ще отпаднат. По същата причина очакваме в края на юни нашите обучаеми да са около 2800 души. Това е естествен селективен процес.
- Как ВВМУ ще участва в придобиването на нови способности от ВМС и по-специално с влизането в строя на двата многофункционални модулни патрулни кораби?
- Задачата за подготовката на новите екипажи на строящите се два многоцелеви кораба за ВМС бе поставена още от предходната 2021 година. В тази връзка ВВМУ разработи комплект от програми за 39 курса, които да бъдат използвани за подготовка на екипажите на бъдещите кораби. Това са курсове по английски език, по базова техническа подготовка, която да издигне професионализма на членовете на двата екипажа по отношение на новите технологии. Особен акцент се поставя върху усвояването на различен тип корабно оборудване и въоръжение, които ще бъдат използвани при двата кораба. Тази наша дейност ще бъде интегрирана в подготовката, която се осигурява от фирмата - строител на двата плавателни съда, както и от основните компании - доставчици на въоръжение и техническо оборудване. Идеята е подготовката във ВВМУ да бъде изпреварваща и подготвяща към финалната подготовка, която ще бъде осигурена от тези компании. Имаме готовност да работим и по проблема за подготовката на екипажи на подводници, ако ситуацията наложи това.
Атанас ПАНАЙОТОВ
Снимки ВВМУ

Това интервю, под заглавието „Монтираме симулатор за евакуация на море от повреден хеликоптер“ и в съкратен обем, бе публикувано във в. „Българска армия“, бр. 1 (24 197), от 6 януари 2023 г.