НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ВВМУ ПРЕДСТАВИ СПЕЦИАЛНОСТИТЕ СИ В РУСЕ, ГИМНАЗИСТИ ПРЕПЪЛНИХА ЗАЛАТА
Ученици от XI и XII клас препълниха зала „Европа“ в Русе по време на презентация на специалностите за студенти и специализациите за курсанти на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Екип на Морското училище, начело с началника му флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, представиха пред русенските гимназисти възможностите за обучение във морската Алма матер, както и подробности за приема в университета.
Над 200 ученици се запознаха с 12-те цивилни специалности и седемте специализации за курсанти. Сред тях са: „Кибероперации“, „Логистика на формированията на Военноморските сили“, както и „Медицинско осигуряване на въоръжените сили“. Припомняме, че Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ - Варна, съвместно с Военномедицинска академия - София, и ВВМУ предлагат единствената в страната възможност за обучение по специалност „Военен лекар“. Според статистика на ВВМУ, учениците от Русе, които продължават своето обучение в морската Алма матер, показват едни от най-високите резултати.
По време на представянето гимназистите имаха възможност да се докоснат отблизо до мореплаването. За тази цел бе инсталиран симулатор, който е част от тренажорния комплекс на Морското училище.
Морското училище и област Русе обмислят съвместни проекти
Възможности за общи проекти и сътрудничество между ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и област Русе обсъдиха началникът на морската Алма матер флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров и областният управител на Русе Анатоли Станев. Бъдещите съвместни дейности, свързани с Дунав и корабоплаването, бяха коментирани по време на посещение на началника на Морското училище и екипа му в крайречния град. На срещата присъства и началникът на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева. Областният управител бе категоричен, че той и екипът му ще съдействат за реализирането на бъдещите инициативи.
В срещата участваха още: кметът на община Ветово д-р Мехмед Мехмед, заместник-кметовете на Русе и Сливо поле Енчо Енчев и Стефан Габровски, началникът на Военното окръжие в Русе подполковник Васил Петров и началникът на гарнизона и командир на Военно формирование 32420 подполковник Павлин Илиев.
Росица КОЛЕВА