НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
Американски офицери проведоха правно обучение в
Морското училище
ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ бе домакин на изключителен семинар за България в областта на правата на човека, хуманитарното международно право и правната рамка на въоръжените конфликти. Организатор е Институтът по международни правни науки на Министерството на отбраната на САЩ. В обучението се включиха военнослужещи и цивилни служители от ВМС и Морското училище.
Тридневният курс в периода 17 - 19 януари 2023 г. бе проведен от петима американски офицери. Преди началото на лекциите и след приключването им, участниците положиха тестове, с които да се оцени ефективността на семинара. За успешно завършения курс включилите се в обучението получиха сертификати от Института по международни правни науки на Министерството на отбраната на САЩ.

Росица КОЛЕВА

ТРИ НОВИНИ ОТ ВВМУ „Н. Й. ВАПЦАРОВ“
По време на посещението в Разград началникът на Морското училище флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, се срещна с представители на местната власт.
Флотилният адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров и зам.-областният управител на Разград Найден Късов по време на срещата.
ВВМУ показа специалностите и специализациите си в Разград
Десетки възпитаници на училища в Разград и областта се запознаха със специалностите за студенти и специализациите за курсанти във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. На младежите бяха презентирани възможностите, които предоставя Морското училище, както и подробностите около кандидатстването и приема. Разград бе поредният град, в който гимназистите се доближиха до морската професия чрез демонстрации със симулатор, който е част от тренажорния комплекс на флотската Алма матер.
По време на посещението в Разград началникът на Морското училище флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, се срещна с представители на местната власт. Със зам.-областния управител Найден Късов, зам.-кмета на Разград Хабибе Расим, началника на Регионалното управление на образованието Ангел Петков, и началника на Военното окръжие подполковник Диян Желев, обсъдиха възможностите за реализация на учениците в региона.
С официална церемония по снемане на флага, ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ изпрати 11 курсанти от румънската Военноморска академия „Мирча чел Батран“.
Морското училище изпрати румънските курсанти
С официална церемония по снемане на флага, ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ изпрати 11 курсанти от румънската Военноморска академия „Мирча чел Батран“. Те се обучаваха в Морско училище в рамките на един семестър по програма „Еразъм+“. Това е четвъртата група от румънски обучаеми, които успешно завършват във флотската Алма матер семестър по европейската програма за студентска мобилност.
Курсантите от северната ни съседка пристигнаха през септември миналата година. С идването им бе издигнат флагът на Румъния, който днес бе снет и по традиция - подарен на представителите на „Мирча чел Батран“.
С идването на курсантите бе издигнат флагът на Румъния, който днес бе снет и по традиция - подарен на представителите на „Мирча чел Батран“ от заместник-началника на ВВМУ по учебната и научната част капитан І ранг проф. д-р Калин Калинов.
Темата на семинара, организиран от Института по международни правни науки на Министерството на отбраната на САЩ във ВВМУ.
Единият от гостуващите лектори.
Част от участниците в семинара.
По време на последната лекция.
Лектори и участници в семинара се снимаха за спомен.