НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ВОЕННОСЛУЖЕЩИ ОТ ВМС УНИЩОЖИХА ПЛАВАЩА МИНА НА 200 МЕТРА ОТ БРЕГА СРЕЩУ ТЮЛЕНОВО
Сигнал за плаващ предмет наподобяващ морска мина е получен в Щаба на Военноморските сили на 23 януари 2023 г. от областния управител на област Добрич. Около 11.30 ч. мината е забелязана  на 200 метра от брега срещу село Тюленово.
След извършени изчисления от експерти в Щаба на ВМС (скорост на вятър и морско течение) бе вдигнат дежурният вертолет „Пантер“ от морската вертолетна авиобаза „Чайка. В 14.50 ч. екипажът на вертолета откри мината, предаде координатите и остана в района. Издаден бе НАВИМ (Навигационно известие до мореплавателите) за опасността.
Бързоходен катер № 213 с военнослужещи от формированието за разузнаване и унищожаване на невзривени бойни припаси с ръководител капитан III ранг Илия Стойчев, извърши преход до мястото. Военните специалисти класифицираха мината като котвена, тип „Ям“, приведена в бойно положение. В 16.45 ч. мината беше унищожена с контролиран взрив от групата водолази-взривчици.
Военноморските сили продължават да поддържат готовност за обследване и противоминни действия, за да осигурят свободното корабоплаване в българските морски пространства.
Връзки с обществеността на ВМС

Бързоходният катер № 213 е незаменим помощник на групата водолази-взривчици от Военноморска база Варна. Снимка Иван САВОВ
Първият водолаз-взривчик наближава плаващата бойна мина. Снимка ВМС
Капитан ІІІ ранг Илия Стойчев. Снимка Иван САВОВ
Макар снимката да не е на фокус, контурите на плаващата „рогата смърт“ се очертават достатъчно добре. Снимка ВМС