НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ВОЕННОСЛУЖЕЩИ ОТ ВМС УНИЩОЖИХА ПОРЕДНАТА
ПЛАВАЩА БОЙНА МИНА

Военнослужещи от Военноморските сили (ВМС) унищожиха плаваща мина, открита в акваторията на Черно море на 24 януари т.г. Сигналът за плаващ предмет, наподобяващ морска мина, е получен в Щаба на Военноморските сили в 17:05 часа на 23 януари 2023 г. от Морския спасителен координационен център. Обектът е забелязан  на 14,8 морски мили източно от нос Кочан, от моторен кораб, плаващ под украински флаг. Хидрографската служба на ВМС излъчи навигационно известие за опасност от мини с цел уведомяване на корабите, плаващи в националните морски пространства.
След извършени изчисления от експерти в Щаба на ВМС (скорост на вятър и морско течение) бе назначен район на търсене, в който действат дежурният вертолет „Пантер“ от морската вертолетна авиобаза „Чайка“ и дежурният кораб - базовият миночистач „Прибой“, с командир капитан III ранг Станислав Георгиев, от състава на Флотилията бойни и спомагателни кораби. Екипажът на вертолета открива обекта, определя го като мина и остава в района до пристигане на дежурния кораб.
На борда на базов миночистач „Прибой“ се намират военнослужещи от формированието за разузнаване и унищожаване на невзривени бойни припаси с ръководител капитан III ранг Петър Найденов. Военните специалисти класифицираха мината като котвена, тип „Ям“, приведена в бойно положение. В 14:40 ч. същата беше унищожена с контролиран взрив от групата водолази-взривчици.
Военноморските сили продължават да поддържат готовност за противоминни действия, за да осигурят безопасно корабоплаване в българските морски пространства.
Връзки с обществеността на ВМС

Базовият миночистач „Прибой“. Снимка Петър ПЕТРОВ.