НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
23-МА КУРСАНТИ ПРАКТИКУВАТ НА БОРДА НА
„СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“

Днес приключва първата част от плаването на НИК 421
Вчера военният научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ продължаваше да държи курс на запад, през Средиземно море, към испанското пристанище Картахена, първата междинна спирка до остров Ливингстън. На борда на НИК 421 има 23-ма курсанти от Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, които са на краткосрочна плавателна практика от Варна до испанския град.
„Днес дадох задача на курсантите на една от корабните вахти - да определят възможностите на кораба за влизане в пристанище Картахена. В морските лоции, които имаме на борда, са дадени определени курсове, по които трябва да се „ляга“ в пристанище, и Картахена не е изключение. Дал съм им задачата, която предварително съм проучил, за да видя дали могат да четат морски лоции, в които има указани посоки на влизане, къде трябва да се внимава за плитки води, точки на потънали кораби, точки на стърчащи подводни скали. Те, в ролята си на бъдещи навигатори, трябва да ми предложат курс на кораба за безопасно влизане в пристанището. Това са около четири-пет курса, които трябва да прочетат, да ги осъзнаят, да ги нанесат на картата и да ми ги покажат тази нощ. Около 04:30 часа тази нощ ще ги проверя дали са свършили тази дейност“, обясни командирът на кораба капитан II ранг Николай Данаилов.
Капитан ІІІ ранг Георги НИКОЛОВ

На учебна навигационна вахта. Снимка ВВМУ.
Средиземно море посрещна кораба и практикуващите на него курсанти повече от дружелюбно. Снимка ВВМУ.
Трима от ръководителите на учебната практика. Отдясно наляво: капитан І ранг Христо Христов - декан на факултет „Инженерен“, старши ръководител на учебната практика; гл. ас. д-р Димитър Василев - ръководител на учебните занятия по кораборемонт; гл. ас. д-р Калин Недев - ръководител на учебните занятия по корабна електротехника. Снимка Пресиян ПАНАЙОТОВ.
Така изпратихме военния научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“. Така и ще го посрещнем! Снимка Пресиян ПАНАЙОТОВ.
Първата миля от мисията. Снимка Пресиян ПАНАЙОТОВ.