НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
МЪГЛАТА, ПОКРИЛА БОСФОРА, СЪЗДАВА ПРОБЛЕМИ НЕ САМО НА КОРАБОПЛАВАНЕТО
Гъстата мъгла, която от първите дни на годината покри Босфора, стана причина за преустановяването на транзитното преминаване на търговските кораби през пролива. Спряна е и дейността на фериботите, свързващи европейския и азиатския бряг. Смогът, наблюдаван в Истанбул, предизвика и смущения във въздушния транспорт. Според експерти, това явление се дължи на силното замърсяване на въздуха. Затова властите предупреждават гражданите да не прекарват много време навън в ранните часове на деня.
Влиятелното турско издание „Хюрриет“ цитира известния метеоролог Орхан Шен, който прогнозира, че мъглата и замърсяването на въздуха ще продължат през цялата седмица, като предлага живеещите в региона да не излизат навън, особено в ранните часове на деня. „В Истанбул, особено в сутрешните часове, значителни количества замърсители се отделят от превозните средства и те влизат във фотохимична реакция заедно със слънчевата светлина. Ние го наричаме фотохимичен смог“, обяснява Шен и уточнява: „Това е видът замърсяване, което виждаме в Лос Анджелис и Шанхай“. (https://www.hurriyetdailynews.com/)

За състоянието на атмосферата над Истанбул и Босфора представа ни дават сателитните снимки от първия ден на 2023 г., които ни предостави гл. ас. д-р Иван Димитров ДИМИТРОВ от Института за космически изследвания и технологии - БАН. Благодарим му!