НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
С ВОДОСВЕТ И БЛАГОСЛАВЯНЕ НА ЧАСТИТЕ И БОЙНИТЕ
ЗНАМЕНА БЕШЕ ОТБЕЛЯЗАН ПРАЗНИКЪТ БОГОЯВЛЕНИЕ
ВЪВ ВАРНЕНСКИЯ И БУРГАСКИЯ ГАРНИЗОН

На 6 януари 2023 г., Свето Богоявление и Йордановден, на площад „Св. Св. Кирил и Методий” във Варна, пред Катедралния храм „Св. Успение Богородично”, непосредствено след края на Богоявленската литургия, се състоя военен ритуал „Водосвет и благославяне на частите и техните бойни знамена”.
В традиционния ритуал, организиран съвместно с Варненската и Великопреславска митрополия и Община Варна, участваха представителни части от Варненския гарнизон и Представителният духов оркестър на ВМС.
Началникът на гарнизона контраадмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили, прие строя на представителните блокове от Военноморските и Военновъздушните сили.
След края на ритуала официалните лица и много граждани се включиха в общоградско шествие до паметника на Христо Ботев в Морската градина, където бяха положени цветя по случай 175 години от рождението му. Шествието продължи до Първа буна, където беше отслужен църковният ритуал „Велик Богоявленски водосвет” и изваждане на кръста от морето.
На площада пред катедрален храм  „Св. св. Кирил и Методий” в Бургас се състоя военен ритуал „Водосвет и благославяне на частите и техните бойни знамена”.
В ритуала участваха представителни блокове от формированията на Военноморските сили, Военновъздушните сили и Командването за логистична поддръжка. Строят беше приет от началника на Бургаския гарнизон флотилен адмирал Велко Велков, командир на Флотилията бойни и спомагателни кораби.
След благославянето на знамената се проведе шествие до моста в Морската градина, където беше отслужен църковният ритуал „Велик Богоявленски водосвет” и изваждане на кръста от морето.
Пред бюст-паметника на Христо Ботев с военен ритуал бяха положени венци и цветя по повод 175 години от рождението му. 
Връзки с обществеността на ВМС