НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
„СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ОТПЛАВА ОТ АНТАРКТИДА И ПОЕ ПО ОБРАТНИЯ ПЪТ
Българският военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ (НИК 421) от състава на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, който осигурява 31-вата българска антарктическа експедиция, отплава от Южния залив на остров Ливингстън, където е разположена българската антарктическа база „Св. Климент Охридски“. Той се отправи по обратния път към България в 01:30 часа на 5 март местно време (06:30 часа българско време).
Корабът качи на борда си последните 26 български антарктици, които извършиха подготовка по зазимяване на базата. Различна техника, оборудване и провизии бяха складирани, за да не бъдат изложени на суровите метеорологични условия в Антарктика по време на настъпващата зима там.
От остров Ливингстън НИК 421 се отправи към Пунта Аренас в Чили. Там ще остави екипа от българските антарктици, които ще се приберат в България със самолет. От чилийското пристанище корабът ще отплава обратно през Магелановия проток към Мар дел Плата в Аржентина. След преминаването си през Атлантика, Средиземно, Егейско, Мраморно и Черно море, „Св. св. Кирил и Методи“ ще пристигне във Варна след средата на април.
Росица КОЛЕВА