НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
КОГАТО ЛЮБОВТА КЪМ РОДИНАТА И КЪМ
ЛЮБИМИЯ СА ЕДНАКВО СИЛНИ

На националния ни празник 3 март в Добрич се състоя сватбено тържество, информацията за което отекна в социалните мрежи. Жителите на областния град не помнят сватба, на която освен булката, младоженецът и кръстникът също да са облечени в бяло. Младоженецът капитан-лейтенант Пенко Димов и кръстникът капитан ІІІ ранг Димитър Вълчев бяха в представителните униформи на офицери от ВМС, със саби. А като много хубав знак на съдбата бе изтълкуван фактът, че в края на тържеството дъждовното небе над Добрич изведнъж се проясни и младоженците бяха огрени от истинско пролетно слънце при излизането от ритуалната зала.
Александра и Пенко са заедно от четири години. Капитан-лейтенантът избира 14 февруари - Денят на влюбените, за да направи официално предложение към своята любима. За целта е избрано романтично място в стария Пловдив, където двамата искат да са заедно в деня на Св. Валентин. След като получава положителния отговор, офицерът предлага веднага да решат коя ще бъде датата на сватбата. И двамата са единодушни, че за да покажат на всички не само любовта помежду си, но и да демонстрират любовта си към родината, датата трябва да бъде 3 март. И пак двамата са категорични, че най-подходящи за кръстници са техните приятели капитан ІІІ ранг Димитър Вълчев и съпругата му Стоянка, които отдавна са възприели като образец за българско семейство, отглеждащо и възпитаващо двете си деца в дух на родолюбие и уважение към националните ни традиции. Въпреки че вече са поели ангажимент към друга двойка, семейство Вълчеви приемат и сватбата става факт.
Не само офицерските униформи обаче привличат вниманието на всички по време на тържеството. Приятели на Пенко разчупват церемониала по изненадващ начин, който шашва служителката по бракосъчетанията в общината. След като булката каза „Да“, няколко здрави мъжаги грабват младоженеца и го „отвличат“, като след това заявяват, че ще го върнат само след плащането на съответния „откуп“… Александра запазва самообладание, защото е добре запозната с компанията на бъдещия си съпруг, но служителката сериозно е озадачена. След миг на всеобщ смях младоженецът отново заема мястото си до булката и церемониалът приключва така, както трябва.
Капитан-лейтенант Пенко Димов завършва ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ през 2013 г. и през първите шест години от своята офицерска служба е механик на корвета в Първи дивизион патрулни кораби - Варна. По време на различни корабни ремонти, осъществявани във Военноморска база Бургас, се запознава отблизо с капитан ІІІ ранг Димитър Вълчев. Решаването на различни проблеми ги сближава и по-старшият офицер (флагмански специалист в Щаба на Флотилията бойни и спомагателни кораби) го кани да стане член на Военноморския спортен клуб „Атия“. Заедно почват да играят във футболния отбор, който през последните години представя ВМС и печели шампионски титли в държавното военно първенство. Въпреки че от четири години капитан-лейтенантът е заместник-началник на брегово формирование във ВМС и няма служебни ангажименти във Военноморска база Бургас, приятелството между двамата офицери продължава, а вече и техните семейства са свързани по начин, който нашите традиции възприемат като равностойни на роднинството.
Заради великденските пости църковният брак се отлага за малко по-нататък. А дотогава на младоженците предстои да направят още нещо важно. Те са помолили участниците в сватбеното им тържество вместо да им подаряват букети, да съберат парите за тях в една сума, която ще дарят за благотворителност - желанието им е парите да отидат за подпомагане на дете в нужда. Достойно ест!
Атанас ПАНАЙОТОВ
Тази информационна кореспонденция в съкратен обем е публикувана във в. „Българска армия“, бр. 10 (24 206) от 10 март 2023 г., с. 7.
Снимките са ни предоставени от младоженците, на които от сърце желаем дълги години здраве и семейно щастие!

Младоженците и техните кръстници - от тук нататък повече от приятели.
За да чуят всички участници в сватбеното тържество, булката казва своето „Да“ и през микрофона.
Кръстникът следи отблизо всичко на сватбата да става както трябва, но и той не крие радостта си от това, което се случва пред очите му.
Булката поставя своя подпис решително и с усмивка.
Нека съвместният им живот бъде така хубав и така сладък като тази сватбена торта!
Последна секунда ерген!
В края на тържеството дъждовното небе над Добрич изведнъж се прояснява и младоженците са огрени от истинско пролетно слънце при излизането от ритуалната зала.
Младоженецът се отказа от ергенския живот, но от футбола - никога!