НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
Жан Франсоа Русен (Jean Francois Roussin) е френски картограф от 17-и век. Работи във Венеция (между 1660 и 1673 г.) в Тулон и Марсилия*.
Картата на Жан Франсоа Русен е част от атлас, съдържащ 5 карти върху пергамент, фино обработена овча кожа, с размери 390 х 550 мм. Той е създаден в Тулон, Франция през 1672 г.** Атласът се съхранява в Националната библиотека на Франция в Париж.
Картата е украсена с 6 рози на ветровете с 8 и 16 лъча (румби) и със скала за разстоянията, поместена в красив картуш. Мрежата от курсови линии (локсодроми) е нанесена с червено, черно и синьо мастило. Върху територията на България е нанесен надпис GRECE.
Върху картата с червено мастило, знак за важни селища и пристанища, е нанесена и Варна (varilla). По западния бряг на Черно море с червено мастило са нанесени varilla (Варна) и mesenbro (Несебър).
Топоними по западния бряг на Черно море: pancallari (Мангалия), gauarna (Каварна), castellica (резиденция „Евксиноград“), carbona (Балчик), varilla (Варна), clansa (Обзор), clamia (Емона), slanio (Скеф / Димчево), mesenbro (Несебър), duraso (Созопол).

ВАРНА ВЪРХУ КАРТА НА ЖАН ФРАНСОА РУСЕН ОТ 1672 ГОДИНА
Отсечка от картата на Жан Франсоа Русен от 1672 г. с част от западното крайбрежие на Черно море и Варна (varilla). Национална библиотека на Франция, Париж.
Jean Franсois Roussin, Chart of the central and eastern Mediterranean Sea, 1672. Bibliothеque nationale de France, Call Number: NAF 1465.

* https://www.maritime.bg/86656/ (Несебър върху карта на Жан Франсоа Русен от 1660 година);
  https://www.maritime.bg/88208/ (Варна върху карти на Жан Франсоа Русен от 1661, 1672 и 1674 година).
** „Carte faictte par Roussin sur le dessain de Nicolas Conberford Anglois а Tolon, 1672”.

Анастас АНГЕЛОВ