НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
175 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ИВАН ДРАСОВ - СЪРАТНИК И
ЕДИНОМИШЛЕНИК НА ЛЕВСКИ, КАРАВЕЛОВ И БОТЕВ

На 15 март 2023 г. се навършват 175 години от рождението на Иван Тодоров Драсов. Роден е на 15 март 1848 г. в Ловеч. Той е един от основателите на Ловешкия революционен комитет, съратник и единомишленик на Левски, Каравелов и Ботев; води и съхранява комитетската кореспонденция. Благодарение на неговото чувство за историчност и родолюбиво самосъзнание до нас са достигнали над 300 писма и документи от периода на национално-освободителното движение. След Освобождението е депутат в Учредителното събрание, окръжен управител на Берковица, Трън, Севлиево, Свищов, Търново и Варна.
Във връзка с отбелязването на годишнината наследниците на Иван Драсов - Ружа Панчева - Димитрова и съпругът й Георги Димитров дариха документи на Държавен архив - Варна. Ружа Панчева е дъщеря на Маргарита и Златан Панчеви, а нейният баща е син на Мара Драсова и Иван Панчев и внук на Иван Драсов.
Документите са над 400 снимки, писма и отделни документи, всички са оригинали в много добро физическо състояние дарени безвъзмездно от Ружа и Георги Димитрови.
Документи и снимки на Иван Драсов
- кореспонденция с роднини, с дейци на революционното движение; след Освобождението - служебни документи от дейността му като окръжен управител; телеграми от канцеларията на Н.В. по служебни въпроси; служебни удостоверения и списъци за прослужено време; лични писма между Иван Драсов и съпругата му; тефтерче с бележки на Иван Драсов от 1885 г.; снимки като ученик и студент; семейни снимки; документи и снимки на родителите му, на семейството на съпругата му; документи и снимки на Еленка Златанова Драсова (съпруга) от дейността й в културни и благотворителни дружества във Варна.
Документи и снимки на близки родственици на Иван Драсов: сина му Златан Ив. Драсов - дипломи, удостоверения, лична и служебна кореспонденция, като прокурор в касационния съд, документи от дейността му в спортни и културно-просветни дружества във Варна; семейството на дъщеря му Руска Драсова и Коста Нешев; семейството на дъщеря му Надежда Драсова и Крум Караджов; семейството на дъщеря му Мара Драсова и Иван Панчев.
Държавен архив - Варна изказва огромна благодарност на наследници на Иван Драсов за родолюбивия жест, за дарените документи, за отношението към схраняването и предаването на това историческо богатство, което заедно ще запазим за поколенията.

На 15 март, сряда, от 11.00 ч. в Държавен архив - Варна, ще бъдат представени дарените документи на Иван Драсов, ще имате възможност да се срещнете с дарителите Ружа и Георги Димитрови.

1904 г. Децата на починалия през 1903 г. Иван Драсов: Надежда, Златан, Мара и Руска се снимат със своята майка.
Гърбът на общата снимка от 1904 г.
Малко известен факт: Златан Иванов Драсов с Постановление № 115 от 23 август 1938 г. е назначен за член на комисията за покупка на кораби и др. плавателни съдове при Дирекцията на водните съобщения до края на 1944 г. Като такъв е командирован в Регенсбург (Германия) и Будапеща (Унгария) при получаването на най-голямото попълнение на парка на „Българско речно плаване“ в предвоенните и в първите военни години.
Поканата за големия никулденски морски бал във Варна (1928 г.) показва съпричастността на Златан Иванов Драсов към идеите и целите на Българския народен морски сговор.