НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
АРТ ГАЛЕРИЯ ЛАРГО ПРЕДСТАВЯ СВЕТЛИН НЕНОВ: „МОРСКИ ПРИТЧИ“ (ЗА РИБАРСКИ МРЕЖИ, СЛЪНЦЕ И ЛУНА)
Изложба живопис
(16 март - 04 април 2023)
Откриване - четвъртък, 16 март 2023 г., 18:30 ч.

След доста дълга пауза от 4 години, на 16 март 2023 от 18:30 часа Арт Галерия Ларго ще представи за четвърти път в своите изложбени салони със самостоятелна изложба обичаният варненски художник Светлин Ненов. Експозицията е озаглавена „Морски притчи“, с подзаглавие, подсказващо основните теми в изложбата: „за рибарски мрежи, слънце и луна“. Варненският автор е изключително известен именно с морските си сюжети. Роден във Варна, Светлин не може да избяга от силната връзка с морето, което го е вдъхновявало в годините, вълнува го и до днес, и е непрекъснат извор на идеи за неговите картини.
В годините Ненов представя в три изложби в „Ларго“ темите за корабите и техния неуморен бяг по вълните („Попътен вятър“, 2014), за малките рибарски градчета, с техните къщи, църкви, малки улички и опънати да съхнат рибарски мрежи („В синьо-бялата омая“, 2017) и темата за Бога, вярата и нуждата от духовно извисяване, в изцяло абстрактната му изложба „Стълба към небето“ през 2019.
Към какво е насочена сегашната изложба?
Най-новата изложба на Светлин обаче е едно истинско любовно обяснение към морето. Каквото е и неговото стихотворение от 2015-та година „Душата ми на пясъка остава“:

Мастило синьо морето е разляло
до хоризонта - граница лъжовна
примамва нежно, приласкава,
а душата ми на пясъка остава.

Момчето в мен все още разговаря
с теб Море и твойта синева.
И стари спомени в мрежите лови,
а душата ми на пясъка остава.

Солена свобода ти винаги ми даваш
с прибоя дишаш и въздишаш.
В картини се опитвам да те вкарам,
а душата ми на пясъка остава.

В сънят на лодките нощта се спуска,
а фарът свети пътеводно
и кораби далече ти изращаш,
а душата ми на твоят бряг остава.

Светлин Ненов, „Сънят на лодките“ (І).
Светлин Ненов, „Сънят на лодките“ (ІI).
Светлин Ненов, „Есенно море“ (І)
Светлин Ненов, „Есенно море“ (ІІ)
Светлин Ненов, „Добър вечер, г-н Море!“
Светлин Ненов, „Морски притчи“ (ІІІ)
Светлин Ненов, „Душата ми на пясъка остава“.
Светлин Ненов, „Летен кръговрат“.
Плакатът на изложбата.
Светлин Ненов, IHTIS III.
Светлин Ненов, „Предчувствие за лято“ (ІІІ).
Светлин Ненов, „Предчувствие за лято“ (V).
В настоящата изложба на варненеца, в 27 картини, е излята цялата любов, която един артист може да крие в сърцето си. Тази любов е насочена към морето неслучайно. То е символ на свободата, с неговата необятност и безбрежност. То е символ на силата, с неговата стихия и стаена мощ. То е символ на красотата, с неговите златни изгреви и огнени залези, с неговите разпенени вълни и лунни пътеки. Истината е, че морето, това прекрасно творение на природата и майката-земя, може да бъде символ и източник точно на това, което човек търси в него. За рибаря морето е неговата прехрана, за моряка то е свобода, за влюбения то е утеха, за художника морето е вдъхновение.
Какви са темите в картините?
В настоящата експозиция Светлин излива своята любов към морето в почти абстрактни композиции, разказвайки ни своите морски притчи за рибарски мрежи, слънце и луна, за разпилени по плажа чадъри, сбогуващи се с лятото, за лодки, самотно полюшващи се на пристана, за морски фарове, показващи ни пътя към дома.
Очакваме ви на откриването с участието на автора на 16 март 2023 от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго, Варна, ул. Хан Крум 8.
Повече за автора на изложбата
Светлин Ненов
е роден на 19 октомври 1961 г. във Варна. Дипломира се във факултет „Изобразителни изкуства” на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий” през 1988 г. Член е на Съюза на българските художници. Има над 40 самостоятелни изложби у нас и в чужбина. Носител е на множество отличия: Трета награда на Национален конкурс на морска тематика - Варна (1992 г.), Втора награда на Национален конкурс на морска тематика - Варна (1996 г.), Награда за най-добър автор на галерия „Дива” (1997 г.), Трета награда на Международно биенале на морска тематика „Марина 98” - Одеса, Украйна (1998 г.), Първа награда на Национален конкурс на морска тематика - Варна (1998 г.), Награда за живопис на СБХ на 12-та традиционна изложба на учителите художници - Велико Търново (2006 г.). Живее и работи във Варна.
Нели ВЪЛЧЕВА