НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
СРЕЩА НА ФЛОТИЛЕН АДМИРАЛ ПРОФ. Д.В.Н. БОЯН МЕДНИКАРОВ С
АВМУ - СЕКЦИЯ СОФИЯ

На 15 март във Централния военен клуб на София се проведе събрание на софийската секция на Асоциацията на възпитаниците на Морското училище (АВМУ). Зала 1 на ЦВК бе почти пълна, а настроението на ветераните и приятелите на асоциацията - приповдигнато. В началото на вечерта председателят на УС на АВМУ о.з. вицеадмирал Минко Кавалджиев благодари за отделеното време на всички присъствали и с встъпително слово представи програмата за вечерта.
Началникът на ВВМУ флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров в рамките на около час представи развитието на флотската алма матер през последните две десетилетия, а в последствие запозна присъстващите с видеоматериал и с последните новости за антарктическата експедиция на научно-изследователския кораб (НИК) на ВВМУ, БАН и Софийския университет „Св. Климент Охридски“ „Св. Св. Кирил и Методий“.
Сред значимите постижения на ВВМУ флотилен адмирал Медникаров отбеляза обновяването на сградния фонд на Училището, подобряването на материалната база и наличните за курсантите и студентите тренажори и симулатори, текущото изграждане на дълбоководен басейн, акредитациите получени от ВВМУ от престижни международни морски асоциации, организации и морски държави, стабилната реализация при отлично заплащане на завършващите на пазара на труда, сътрудничеството с чуждестранни морски академии и съответните обменни програми. Бяха представени графики с броя курсанти и студенти в различните учебни

програми по години, графика на финансовото състояние на Училището въз основа на данни за приходите, вкл. собствените приходи на училището спрямо разходите.
По отношение на все още незавършилата антарктическа експедиция на НИК „Св. св. Кирил и Методий“ флотилен адмирал Медникаров запозна присъстващите с маршрута на учебното плаване, броя на екипажа и използвалите плаването за изкарване на плавателен стаж курсанти, топлото посрещане в Аржентина от представители на ВМС на Република Аржентина, с които ВВМУ и другите членове на консорциума, собственици на кораба, си партнират успешно. Видеоматериалът от експедицията впечатли не само с красивите гледки, усмихнатите лица на участниците и атрактивното посрещане в Аржентина с изпълнение на мажоретен състав, но и с кадри от бурното море при преминаването на протока на Дрейк.
Според началника на ВВМУ се очаква към 16 март НИК 421 по пътя си обратно успешно да акостира в Аржентина, от където след почивка и обсъждане на евентуални препятствия с местните ВМС и специалисти по безопасност на море, ходът към родния бряг да продължи. След въпрос от от публиката флотилен адмирал Медникаров разясни на гостите на събитието какви са техническите параметри на учебния кораб.
За финал ректорът на ВВМУ получи специални поздравления и аплодисменти за личния си принос за запазването на статута на Морското училище на военно учебно заведение, както и за блестящо изнесената хпезентация.
Във втората част от програмата организационният секретар на АВМУ капитан III ранг о.з. Иван Костов представи на присъстващите автора на мемоаро-биографичната книга със заглавие „Бяхме дръзки и смели“ инж. Румен Стоянов, който по спомени на своя дядо Петър Ташев и с помощта на архивни материали е запазил за идните поколения ценните спомени на своя дядо от важен за военноморската история на България момент като потопяването на турския крайцер „Хамидие“ от торпедоносеца „Дръзки“. Инж. Стоянов разказа за своя дядо, възпитаника на випуск 1908-1915 г. на Морското училище Петър Ташев, който остава кръгъл сирак на едва 9 години, но колкото и да е трудно, както Давид срещу Голиат, дръзва да се изправи срещу съдбата и да преследва своите мечти.
След представянето на книгата на инж. Румен Стоянов вечерта продължи с коктейл и раздумка на членовете на АВМУ.

Специално за „Морски вестник“,
Георги СТОЯНОВ
Снимки: АВМУ - София

Бел. ред.: Официални гости на събранието са били: к.д.п. Венцислав Иванов - директор на ИА „Морска администрация“ и инж. Петър Сеферов - генерален директор на държавната фирма „Пристанищна инфраструктура”, и двамата - възпитаници на ВВМУ.