НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
РЕКОРДНО ЗА НАШИТЕ ВМС ВОДОЛАЗНО СПУСКАНЕ, ОСЪЩЕСТВЕНО ОТ
ЖЕНА

Трето поколение моряк, матрос Маргарита Калчева се готви за следващото предизвикателство
Навръх Международния ден на жената, военнослужещ от състава на Дивизиона кораби със спомагателно назначение, дислоциран във Военноморска база Варна, извърши рекордно за нашите ВМС водолазно спускане, осъществено от жена. В изпълнение на програмата за експериментални водолазни спускания за валидиране на нови декомпресионни таблици за българските ВМС, матрос Маргарита Калчева, младши водолаз в Първо водолазно отделение на спасителен кораб „Протео“, достигна до дълбочина от 51 метра.
По-малко от две години след назначаването си във формированието, матрос Калчева успява да се докаже като изключителен професионалист. Успехът й е резултат от напрегнато ежедневие, изпълнено с неуморен труд, тренировки и преодоляване на предизвикателствата на нелеката професия, която е избрала.
Родената в Добрич възпитаничка на гимназия с преподаване на чужди езици има придобити една магистърска и две бакалавърски образователни степени в областта на компютърните технологии и бизнес информатиката. Владее отлично английски и немски език. Преди да постъпи в редиците на Военноморските сили, матрос Маргарита Калчева работи на мениджърски позиции в областта на софтуерните технологии. Освен всичко друго, тя е и отличен спортист. Притежава първи дан черен колан „Киокушин карате“ и се изявява като маратонски плувец, като е преплувала четири пъти разстоянието Галата - Варна.

Матрос Маргарита Калчева преди рекордното си спускане…
… и след това.
Важно е да допълним, че матрос Маргарита Бориславова Калчева е трето поколение моряк.
Дядо й: капитан І ранг Тодор Борисов Калчев, завършва кариерата си като комендант на Варненския гарнизон и началник на военната полиция във Варна. Завършва Военноморското училище през 1959 г. Служи като механик на бронекатер в Дунавската флотилия, началник на радио-техническа служба на подводница във Военноморска база Варна. През периода 1975 - 1979 г. е командир на Техническата позиция (поделението, което подготвя крилатите противокорабни ракети за стрелба) в 10-та бригада ракетни и торпедни катери в Созопол. След това последователно е командир на курсантски батальон във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и на брегово поделение за тилово осигуряване на ВМС. Баща й: Борислав Тодоров Калчев - също възпитаник на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ (1982-1987 г.), е капитан далечно плаване в търговския флот.
Тези дни матрос Калчева се подготвя за нови предизвикателства. Следващия месец й предстои водолазно спускане на дълбочина 60 метра с шлангово водолазно оборудване и на 100 метра в хипербарни условия. Пожелаваме й успех!
Атанас ПАНАЙОТОВ
Фото ВМС
Тази информация (с малки съкращения) е публикувана във в. „Българска армия“, бр. 11 (24 207) от 17 март 2023 г., с. 3: https://armymedia.bg/2023/
Матрос Маргарита Калчева.