НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ДВЕ НОВИНИ ОТ ВВМУ „Н. Й. ВАПЦАРОВ“
25 курсанти от Морското училище се включиха в празника на Велико Търново
25 курсанти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ участваха в честванията по случай празника на Велико Търново. Възпитаниците на Морско училище се включиха по покана на Националния военен университет „Васил Левски“. Те бяха част от общоградското шествие и от ритуала по издигането на знамето на община Велико Търново.
Празникът на старопрестолния град се свързва с победата на цар Иван Асен ІІ над епирския деспот Теодор Комнин в битката при Клокотница на 22 март (9 март - ст. ст.) 1230 г., както и с деня на Св. Четиридесет мъченици.

Годишният сбор на началника на ВВМУ анализира мисията на НИК 421
Годишният сбор на началника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ се проведе от 21 до 22 март 2023 г. Двудневният форум разгледа темите, свързани с Морското училище - в контекста на предизвикателствата на съвременната среда за сигурност, и с подготовката на НИК 421 „Св. св. Кирил и Методий“ от състава на флотската Алма матер, за втората му експедиция до Антарктида.
Форумът бе открит от началника на ВВМУ флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров. На него присъстваха всички офицери от Морското училище, началниците на катедри и лектори от ВМС. Първите изнесени доклади анализираха дейността и изпълнението на мисията до Антарктида на научноизследователския кораб, както и бъдещите подготвителни дейности за следващото му плаване до Ледения континент. Представени бяха и доклади, свързани с войната в Украйна. Гости на годишния сбор на началника на ВВМУ бяха кметът на Варна Иван Портних и областният управител Марио Смърков. Двамата изнесоха лекции за актуалните проблеми и перспективите за развитие пред град Варна и областта.
През втория ден бяха разгледани доктрината за морските операции и доктрината за комуникационно-информационната система на Въоръжените сили. Доклад бе изнесен и за комплексния подход и дигитализацията в обучението на курсантите в Морското училище.
Капитан ІІІ ранг Георги НИКОЛОВ
Снимки ВВМУ