НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ДВЕ НОВИНИ ОТ ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ
Проведе се сбор на командира на Военноморска база Варна
На 23 и 24 март 2023 г. се проведе сбор на командира на Военноморска база Варна капитан І ранг Петър Димитров. Първия ден бяха обсъждани теми и въпроси, свързани с възможностите за оптимизиране на подготовката и подобряване на логистичното осигуряване във Военноморска база Варна и военните поуки от развитието на конфликта между Украйна и Руската федерация. В сбора участваха офицери от Командването на Военноморска база  Варна, подчинените формирования и корабните дивизиони. Във връзка с основните теми, изнесени бяха брифинги от офицери от Командването на Военноморските сили - капитан І ранг Петко Якимов и капитан ІІ ранг Васил Захариев.
Вторият ден започна с брифинг на капитан І ранг доц. д-р Красимир Костадинов, касаещ модела и съвременните схващания при обучение на офицери от ВМС на оперативно ниво. Заместник-началникът на Щаба на ВМС по операциите капитан І ранг Ваньо Мусински запозна офицерите с протичането на  командно-управленската информация. Сборът завърши с час по военноморска история, изнесен от капитан ІІ ранг о.з. д-р Атанас Панайотов, на който бе представен документалният филм на Военния телевизионен канал „Флотът 1915-1918”. След края на лентата, историкът допълни с още исторически факти разказа за героизма и саможертвата на моряците от Военноморските ни сили, които успяват да надмогнат и победят превъзходащия ги противник при защитата на българското Черноморие.

Военнослужещи от Бургаския гарнизон почетоха паметта на загиналите български воини в
Балканските войни
На 24 март 2023 г. военнослужещи от гарнизон Бургас участваха във военен ритуал по повод отбелязването на 110 години от началото на Балканските войни. Войни, които остават паметни в националната ни история и в които почитаме паметта на 1080 воини, служили в 24-ти пехотен Черноморски полк и загинали по време на сраженията.
Строят на представителния блок от състава на Командването за логистична поддръжка бе приет от началника на щаба на Флотилията бойни и спомагателни кораби капитан I ранг Георги Савов. На ритуала присъстваха областният управител на област Бургас проф. д.н. Мария Нейкова, кметът на община Бургас Димитър Николов и заместник-командирът на Военноморска база Бургас капитан I ранг Павел Панов.
Заупокойна молитва в памет на загиналите воини беше отслужена от представители на Бургаското православно духовенство. В знак на признателност, пред паметните плочи на параклиса „Св. Георги Победоносец“ в Морската градина на град Бургас бяха поднесени венци и цветя от представители на държавната и местна власт, деца от училища и детски градини, граждани и гости на град Бургас.

Връзки с обществеността на ВМС