НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
Отсечка от картата на Матео Прунес от 1563 г. със западния бряг на Черно море и Варна (barna). Морски музей, Мадрид, Испания.

Матеo Прунес (Mateo Prunes, 1532-1594) е испански (каталунски) картограф от картографската школа на остров Майорка.
Картата Матеo Прунес от 1563 г.* е върху пергамент, фино обработена овча кожа, и има размери 53 х 98 см. Тя се съхранява в колекциите на Морския музей в Мадрид, Испания. 
Картата е изключително красива, истинско произведение на изкуството. Тя е илюстрирана с минерални бои в ярки цветове. Украсена е с 6 рози на ветровете с 32 лъча (румби), с 2 скали за разстоянията и с изгледи на градове, най-големите от който са на Генуа, Венеция и Александрия (Египет), над които се веят знамената с генуезкият червен кръст на Свети Георги, венецианският крилат лъв на Свети Марко и османският син полумесец. Мрежата от курсови линии (локсодроми) е нанесена с червено, зелено и жълто мастило. Върху „шията“ на картата е представена рисунка на Богородица с младенеца Исус. Под нея е изписана легенда: „Matheus prunes in civitate majoricari, 1563“.
Пред нос Шабла (loxiluxico) със знак „+“ и 2 точки са отбелязани опасните за корабоплаването плитчини и подводни скали. В Бургаския залив с червено мастило са нанесени два острова (Кешиш адасъ / Света Анастасия и Свети Йоан / Свети Иван).
Върху картата с червено мастило, знак за важни селища и пристанища, е нанесена и Варна (barna). По западното крайбрежие на Черно море с червено мастило са отбелязани нос tayacra (нос Калиакра), barna (Варна), mesembi (Несебър) и stachnay (Инеада).

ВАРНА ВЪРХУ КАРТА НА МАТЕО ПРУНЕС ОТ 1563 ГОДИНА
Отсечка от картата на Матео Прунес от 1563 г. с Варна (barna).

Топоними по западния бряг на Черно море: grosea (лиман Синое), zenobarda (нос Мидия), costanza (Костанца), pangalay (Мангалия), loxiluxico (нос Шабла), tayacra (нос Калиакра), gauarna  (Каварна), carbona (Балчик), castrici (резиденция „Евксиноград“), barna (Варна), rossico (пристан на южния бряг на Варненския залив в местността „Карантината“), mauro (Черни нос), cdelemano (Емона), mesembi (Несебър), stafe (Скеф / Димчево), sisopoli (Созопол), verdizo (нос Урдовиза), gatopoli (Ахтопол), stachnay (Инеада).
Mateo Prunes, Portolan chart of the Mediterranean Sea, 1563. Museo Naval, Madrid.
* https://www.maritime.bg/88073/ (Варна върху карта на Матео Прунес от 1559 година).
Анастас АНГЕЛОВ