НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
РУМЪНСКОТО ВОЕННОМОРСКО УЧЕНИЕ ,,SEA SHIELD 2023” И РЕАКЦИЯТА НА РУСИЯ
Продължава участието на фрегатата „Верни” и на базовия миночистач „Прибой” в националното военноморско учение с международно участие на ВМС на Румъния ,,Sea Shield 2023” („Морски щит 2023“). След извършване на преход и заставане в пристанище Констанца, корабите участваха в бреговата фаза на учението. Бяха проведени работни срещи относно изпълнението на сериалите на море, както и предпоходна конференция с участието на офицери от щаба за управление, щаба на военноморското оперативното съединение и участващите единици. На 27 март т.г. екипажите на корабите започнаха изпълнението на планираните епизоди от учението на море, съобщиха от българското Адмиралтейство.
В официалното съобщение на румънските ВМС се уточнява, че приблизително 3400 военнослужещи участват между 20 март и 2 април в многонационалното учение „Морски щит 2023“. Учението се провежда в югоизточната част на Румъния, в териториалното й море, реките, в делтата на река Дунав и в крайбрежната зона. Сред чуждестранните участници са представители на редица съюзнически и партньорски държави: Албания, България, Франция, Грузия, Гърция, Полша, Португалия, Обединеното кралство Великобритания, Северна Ирландия, Кралство Нидерландия, Република Молдова, САЩ и Турция.
Над 30 военни кораба от ВМС на Румъния, два военни кораба от ВМС на България, 14 самолета от Франция, Румъния, САЩ и

Базовият миночистач „Прибой” подхожда към пътническия терминал на пристанището в Констанца. Снимката е направена от борда на фрегатата „Верни”.
Момент от предпоходната подготовка на бординг-командите.
Фрегатата „Верни“ в румънското пристанище Констанца.
Турция, 15 катера за бързо реагиране и патрулни кораби на институциите от румънската система на националната отбрана, 57 военни превозни средства и бойни машини, в т.ч. мобилни пускови установки, отряди на силите за специални операции и водолази за действия в рейдови условия и борба с експлозиви. Специалисти по ядрена, химическа и биологична защита, и взводове от пехота и военни парашутисти ще участват в различните сериали. Многонационалното учение „Морски щит 2023“ е най-сложното мероприятие, планирано и проведено от румънските ВМС през учебната 2023 година. Също така учението е включено в многонационалните консолидирани програми на НАТО за обучение (CJET - Combined Joint Enhanced Training и eMTEP - Enhanced Military Training Exercise Programme).
В Русия учението се отразява от множество медии, които към официалната информация добавят и свои коментари и правят различни уточнения по реакцията на Москва. Например не се пропуска един детайл, свързан с участието на Молдова: „Молдовски военнослужещи съвместно с румънския 307-и полк морска пехота и други структури на румънски сухопътни войски, заедно с партньори от Полша, ще проведат стрелби с бойни патрони на Бабадагския полигон.
Може би най-конкретен е един севастополски сайт: „В Севастопол отговориха на учението на НАТО с подводни стрелби“. Съобщава се, че в рамките на ученията на руския Черноморски флот екипажите на две подводници - „Колпино“ и „Старый Оскол“, са изпълнили стрелби с практически торпеда в подводно положение по условна морска цел. След стрелбите всички торпеда са били вдигнати от водата на борда на катер-торпедолов, като по-късно ще бъдат изследвани в специализирана лаборатория. Освен това са проведени редица дейности, свързани с постановката на учебни минни заграждения и тяхното последващо преодоляване. Участвали са малките ракетни кораби „Грайворон“, „Ингушетия“, „Вышний Волочек“, корабът за противоминна отбрана „Иван Антонов“ и морският миночистач „Ковровец“. Прес-службата на Южния военен окръг уточнява, че „Ингушетия“ е извършил постановка на учебни минни заграждения по маршрутите на възможните действия на условен противник по крайбрежието на Кримския полуостров.
(https://sevastopol.bezformata.com/listnews/ucheniya-nato-podvodnimi-strelbami/115379929/)
По-късно същият сайт уточни, че на следващ етап малките ракетни кораби са получили заповед да унищожат „кораб на условен противник“, който прави опит да извърши минна постановка по маршрута им. Отрядът кораби е получил информация от безпилотен летателен апарат, от морската авиация и от противовъздушната отбрана на Черноморския флот, след което открива и унищожава целта - корабен морски щит, имитиращ „противников кораб“. Освен това артилерийските разчети на малките ракетни кораби са провели артилерийски стрелби и по макети на плаващи мини, както и по светещи авиационни бомби.
(https://sevastopol.bezformata.com/listnews/ekipazhi-malih-raketnih-korabley/115414230/).
На финала на учението отряд бойни кораби от руския Черноморски флот в състав: фрегатата „Адмирал Макаров“, стражевият кораб „Пытливый“, малките ракетни кораби „Грайворон“ и „Вышний Волочек“, ракетните катери „Р-60“ и „Ивановец“, е изпълнил артилерийски и зенитни ракетни стрелби в полигони за учебно-бойна подготовка. 
(https://sevastopol.bezformata.com/listnews/morskoy-boy-v-akvatorii-chyornogo/115447809/).
Атанас ПАНАЙОТОВ
Снимки: ВМС на България