НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ПРЕДИ 120 ГОДИНИ РЕКА ЯНТРА Е БИЛА ПЛАВАТЕЛНА
Преди 120 години, през 1903 г., началникът на Дунавската флотилия капитан ІІ ранг Матей Стойков започва работа по съставянето на първата българска навигационна карта на река Дунав. През 1904 г. той приключва този своя труд, като при описанията използва 60 различни условни знаци и символи, които обяснява на първата страница на този забележителен документ в нашата военноморска история. Картата, която е озаглавена „Карта на р. Дунав от Тимок до Силистра“, е отпечатана в два мащаба: 1:40 000 и 1: 50 000 и е използвана от корабите на Дунавската флотилия по време на техните плавания по реката. Оригиналът й се съхранява във Военноморския музей.
Един от отпечатаните екземпляри, подвързан с дебели корици (мащаб 1:40 000), се съхранява в Регионалния исторически музей (РИМ) в Русе. Картата е изложена в една от витрините на най-новата експозиция на музея. Със съдействието на г-жа Марияна Димитрова - дългогодишен служител на музея, успях да я разгледам и да открия в нея един непубликуван до сега факт. Картата е със специално посвещение от автора й на престолонаследника принц Борис Търновски:
„На Негово Царско Височество Княз Борис Търновский. За спомен от похода по р. Янтра с Яхта „Крум“ на 18 Априлий 1905 г.
От капитан ІІ ранг Стойков“.
„Поход“ означава относително продължително плаване. Очевидно, през пролетта на 1905 г. реката е била пълноводна и е позволявала навлизането на яхтата „Крум“ по-нагоре по нейното течение. А и на борда на яхтата е била и отпечатаната вече навигационна карта на река Дунав и тя е служила по време на плаването като лоция.
Независимо от това посвещение от 1905 г., три години по-късно капитан І ранг Матей Стойков - възпитаник на Кралската морска академия в Ливорно, Италия, (1885-1891 г.), е уволнен само след 23 години офицерска служба. Това става в разгара на поредната антифлотска политическа кампания, развихрила се в печата и в Народното събрание. Матей Стойков не е единствен. Уволнени са офицери, дали достоен принос за развитието на Флота в края на ХІХ и в началото на ХХ век. Сред тях са Йордан Минков (съвипускник на М. Стойков от академията в Ливорно), Васил Хитров (първият началник на Щаба на Флота), Сава Христов (първият историограф на Дунавската флотилия), Константин Божков (най-заслужилият флотски механик по това време). За пореден път българската политическа класа показва елементарна липса на визия за развитието на България, което е невъзможно без военен флот на Черно море и на река Дунав. Нищо ново под слънцето!
Атанас ПАНАЙОТОВ

Първата страница на „Карта на р. Дунав от Тимок до Силистра“. Екземплярът се съхранява в РИМ-Русе.
Страница № 5 на „Карта на р. Дунав от Тимок до Силистра“. Екземплярът се съхранява в РИМ-Русе.
Страница № 14 от същия екземпляр.
Посвещението от автора на принц Борис Търновски.
Марияна Димитрова показва подвързията с твърди корици на картата.
Капитан І ранг Матей Стойков (1861 - 1928 г.)