НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
АНТАРКТИЧЕСКИ ФОТОРЕПОРТАЖ
Този антарктически фоторепортаж е осъществен със съдействието на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и е изпратен от командира на НИК № 421 капитан ІІ ранг Николай Данаилов специално за читателите на „Морски вестник“. Снимките ни дават нагледна представа за дейността на екипажа на „Св. св. Кирил и Методий“ и на българските антарктици. Работи се здраво, организирано, с настроение - денем и нощем! „Морски вестник“ благодари на капитан ІІ ранг Данаилов и желае успешен завършек на експедицията!

След преминаването на протока Дрейк всеки на борда на „Св. св. Кирил и Методий“ получава сертификат „в уверение на това, че е преодолял изпитанието „Дрейк“.
Зад кърмата остава протока Дрейк, корабът поема курс към остров Ливингстън.
Здравей, Антарктида! Здравей, Ливингстън! Ние вече сме тук.
Поздрав за 70-я рожден ден на проф. Христо Пимпирев. Част от екипажа и от изследователите са построени на летния мостик, образувайки фигура, изобразяваща на цифрата 70.
Хана пойнт! Полуостров срещу нашата база.
Нощем корабът е добре осветен - трябва да се вижда добре и от брега, и от борда на постоянно курсиращите плавателни средства.
Момент от поредната нощна товарно-разтоварна операция.
Виждат се основите на бъдещата лаборатория на о-в Ливингстън.
След успешното разтоварване на брега, обратно към кораба!
Усмивки и самочувствие - този „коктейл“ е напълно заслужен за мъжете, които със своя професионализъм пишат история по време на тази експедиция.
Поглед към плаващото съоръжение от летния мостик на кораба.
След визитата до о. Дисепшън, с „Пълен напред!“ обратно към Ливингстън!
Пингвините - местното „население“ на острова.
На този кадър се виждат част от бреговия български „стан“ и застаналия на котва НИК № 421. А заливът наистина е като „ледена супа“.
Този малък леден „дом“ вече си има „наемател“.
Плаващите парчета лед никак не са безобидни!
Входът на остров Дисепшън, дверите на Нептун.
С флагмана на Кралския полярен флот на Испания - научноизследователският кораб „Хесперидес”, пред испанската база Габриел де Кастиля.
Командирът на НИК № 421 капитан ІІ ранг Николай Данаилов и командирът на аржентинската база на о-в Дисепшън подполковник Ескубедо: партньорството ражда приятелство.
Поредният контейнер „отплава“ от кораба към българската станция.
„Тези количества скрап ще се опитаме да намалим по екологически подбуди“ - е обяснението на капитан ІІ ранг Николай Данаилов към тази снимка.