НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
107 ГОДИНИ ОТ ВДИГАНЕТО НА БЪЛГАРСКИ ВОЕННОМОРСКИ ФЛАГ НА ПЪРВИЯ БЪЛГАРСКИ ПОДВОДНИК
УБ 18

Повечето от читателите на „Морски вестник“ знаят, че ритуалът се е състоял на 25 май 1916 г., на кея в резиденция „Евксиноград“, в присъствието на Н.В. Цар Фердинанд, както и принцовете - Борис и Кирил. Интересен е фактът, че след ритуала, с принцовете на борда, подводникът излиза на море, потапя се във Варненския залив, ляга на дъното, а командирът - лейтенант (дн. капитан-лейтенант) Никола Тодоров, черпи с кафе високите си гости. Така България се нарежда сред малкото държави в света, които имат в своя военен флот подводница.
УБ 18 заема своето място в бойния строй и бързо доказва, че инвестираните в нея средства не са били напразни. През годините, след два провалени опита за доставка, в нашия флот служат още три различни проекта подводници, като броят им достига до четири бойни единици (проект 633, НАТО-клас „Ромео“) в Осми дивизион, а днес отново българските политици се ослушват на кой от западните покровители да се поклонят по-напред и не вземат отношение по въпроса за закупуването на подводници втора ръка от съюзническа държава. Забелязахте ли как изведнъж заглъхна темата? А на хоризонта вече никой не вижда Черно море като море на мира.
По повод годишнината „Морски вестник“ представя на своите читатели най-новото попълнение в своя архив: закупена от антиквар оригинална снимка на УБ 18 във Варненския залив. Зад вълнолома се виждат мачти на застаналите в Пристанище Варна кораби, като със силует като буквата „Л“ се вижда 40-тонният пристанищен кран.
Като се фокусираме върху бойната рубка на подводницата и пространството около нея, виждаме добре бордовия й номер: „18“, както и леко избледнялата фигура на изправения лъв, идентичен с този, който фигурира и на тогавашния ни военноморски флаг. Вглеждайки се във вахтената смяна на мостика, офицерът в бяла тужурка е вторият командир на подводницата лейтенант Иван Вариклечков. Справката в служебния му списък потвърждава това. Вероятно негов е надписът с молив, направен върху гърба на снимката: „Май 918 г. Варна“.
Атанас ПАНАЙОТОВ

Подводник УБ 18 във Варненския залив, май 1918 г.
Вахтената смяна на мостика. Офицерът в бяла тужурка е командирът на подводницата лейтенант Иван Вариклечков.
Надписът с молив, направен върху гърба на снимката.