НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ВОЕННОМОРСКИЯТ МУЗЕЙ ПРЕДСТАВЯ В ИЗЛОЖБА
БЪЛГАРСКО ХЛАДНО ОРЪЖИЕ ОТ 1878 ДО 1946 Г. И
ОТБЕЛЯЗВА 6 МАЙ С ВХОД СВОБОДЕН

На 5 май (петък) от 11.00 часа във Военноморския музей ще бъде открита изложбата „Хладното оръжие в Българската армия - символ на доблест и чест“. В нея ще бъдат показани образци на хладно оръжие в Българската армия от времето на Освобождението през 1878 г. до края на монархическия период през 1946 г. Посетителите ще могат да видят част от сабите и кортиците на въоръжение във войската, някои от които са принадлежали на офицери, оставили трайна следа в българската история. Сред тях са сабите на контраадмирал Иван Вариклечков - първият български адмирал, два пъти командващ Флота, на генерал-майор Константин Кирков - началник на Флота по време на Първата световна война, и на лейтенант Преслав Ляпчев, един от първите български морски летци, загинал при учебен полет в Германия през 1916 г.
Оръжията, представящи отделните родове войски, демонстрират характерната за различните периоди изработка, съчетана с изящна орнаментика. Открояващите се детайли изпълняват не само утилитарна функция, но и свидетелстват за духа и ценностите на своето време, като на остриетата им са гравирани девизите „С НАМИ БОГЪ“ или „ЗА ЦАРЯ И ОТЕЧЕСТВОТО“. Част от експонатите пристигат специално за изложбата от фонда на Националния военноисторически музей в София и могат да бъдат разгледани до края на месец юли.
Изложбата може да бъде разгледана с вход свободен още на 6 май, когато по традиция Военноморският музей ще работи с Ден на отворени врати по повод Празника на Българската армия, с работно време от 10:00 до 18:00 часа.